5 råd til at skabe et bedre psykisk arbejdsmiljø

Hvordan sikrer I et godt psykisk arbejdsmiljø, hvor medarbejderne føler sig glade og taget hånd om? I artiklen får du konkrete råd til, hvordan du som leder kan skabe en god arbejdskultur med høj trivsel.

Af Sofie Svendsgaard, Content Marketing Specialist, februar 2025

Hvis I ønsker glade og trygge medarbejdere, der både performer og trives, kræver det, at I arbejder aktivt med jeres psykiske arbejdsmiljø.

Men hvad kan du som leder konkret gøre for at arbejde med jeres psykiske arbejdsmiljø? Hvordan skal du disponere din tid, og hvorfor bør det prioriteres af alle i organisationen?

I artiklen får du konkrete råd fra Rasmus Gorell Mackenhauer, som er chef for psykisk arbejdsmiljø i Forsvarsministeriets Personalestyrelse. Rådene er baseret på hans udtalelser fra podcast-afsnittet 'Psykisk arbejdsmiljø'.

Hvad er et godt psykisk arbejdsmiljø?

Ifølge Arbejdstilsynet defineres det psykiske arbejdsmiljø som et samspil mellem psykologiske og sociale forhold på arbejdspladsen og de enkelte medarbejdere. Mens et dårligt psykisk arbejdsmiljø kan føre til stress, højt sygefravær og mistrivsel, bidrager et godt psykisk arbejdsmiljø til det modsatte samt en øget effektivitet og arbejdskvalitet.

Et godt psykisk arbejdsmiljø kendetegnes blandt andet ved:

  • En god balance mellem rammer, krav og forudsætninger.
  • En forståelse af samt mening med de opgaver, der skal løses.
  • Støtte og anerkendelse fra ledere og kollegaer.
  • En tryg dialog og en høj grad af psykologisk tryghed.

Lederrollen har ændret sig

Hvor den traditionelle lederposition tidligere havde et primært fokus på at styre og være opgavefordeler, handler det ifølge Rasmus Gorell Mackenhauer nu i højere grad om at gå ind i en ”tjenende” rolle.

"Vi bevæger os ind i en periode med arbejdstagers marked, hvilket gør, at vi er nødt til at honorere det, som de efterspørger. Og hvis vi vil imødekomme medarbejdernes ønske, er vi nødt til at have fokus på øget trivsel og den mentale sundhed", pointerer han.

I praksis betyder det, at lederen nu bør optages af spørgsmål som:

• Hvordan kan jeg som leder få medarbejderen til at blomstre mest muligt?
• Hvordan får jeg medarbejderen til at lykkes bedst muligt med sine opgaver?
• Hvordan kan jeg udfolde det potentiale, som medarbejderne kunne tænke sig?

Det er ikke et nyt ledelsesmæssigt perspektiv. Det er noget, vi er nødt til at forholde os konkret til, hvis vi ønsker, at talenterne vælger os og bliver hos os.

Artiklen fortsætter under boksen.

PODCAST

Lyt til afsnittet om psykisk arbejdsmiljø

I dette afsnit af Ledelsesrummet får du alle råd og værktøjer til at styrke det psykiske arbejdsmiljø fra Rasmus Gorell Mackenhauer, chef for psykisk arbejdsmiljø i Forvarsministeriets Personalestyrelse. 

🎧 Lyt på Spotify, Apple Podcast eller i din foretrukne podcast-player.

💡 Eller se mere om afsnittet her.

5 råd til at arbejde med psykisk arbejdsmiljø

Hvordan griber du det an som leder, når det kommer til at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø? Få konkrete råd fra Rasmus Gorell Mackenhauer, som til dagligt arbejder med netop dét hos Forsvaret.

1) Hold strukturerede samtaler

Prøv at tænke over, om du har faste samtaler med dine medarbejdere. Tænk herefter over: Hvad drejer samtalerne sig om? Som regel handler mange leder/medarbejder-samtaler om opgaver og prioritering. Hvis du ønsker et godt psykisk arbejdsmiljø, er I nødt til at snakke om mere end bare opgaver, og I er nødt til at have en fast struktur.

Rasmus anbefaler strukturerede 1-til-1 samtaler, hvor formålet er at tale om, hvad I sammen kan gøre for, at medarbejderen lykkes med sine opgaver og udfolder sit potentiale bedre.

Det kræver tilvænning, hvis du normalt har været vant til at snakke om opgaver. Til gengæld vil de strukturerede trivselssamtaler gøre en forskel. Du vil opfange, hvis din medarbejder står over for en udfordring eller en konflikt. Det gør, at du kan tage tingene i opløbet, fordi det bliver naturligt for din medarbejder at dele sine tanker.

2) Prioritér det psykiske arbejdsmiljø i hele organisationen 

Mange ledere bruger størstedelen af deres tid på administration, opgaveløsning, møder og sagshåndtering. Her er det vigtigt, at I som organisation kigger på, om lederne rent faktisk har tiden til at prioritere det psykiske arbejdsmiljø. 

Hvor meget tid har lederne til at hjælpe og rådgive medarbejdere og kollegaer? Det er afgørende, at der efterlades tid og rum for alle ledere til i højere grad at kunne varetage den relationelle ledelse.

Få det prioriteret og inkorporeret i kulturen og sørg også for at dele jeres viden internt. Tal om i ledelsesgrupperne, hvad I gerne vil, så alle er med på den overordnede intention og målet for, hvad det skal udmønte sig i.

Artiklen fortsætter under boksen.

Kursus

Mental sundhed: Styrk din og dine medarbejderes trivsel

Vil du arbejde med både din egen og dine medarbejderes trivsel? På kurset lærer du at identificere og imødekomme dine medarbejderes individuelle behov og skabe et motiverende, lærende og produktivt arbejdsmiljø.

3) Skift perspektiv

Ifølge Rasmus kan I vinde meget på at skifte perspektiv. Han mener, at der i virksomheder er et stort fokus på mistrivsel og stress. At vi ofte arbejder henimod at undgå mange sygedage og at sikre, at konflikterne ikke eskalerer. Hvad hvis i stedet har et fokus på, om medarbejderen trives bedst muligt?

Prøv som leder at skifte perspektiv og vær opmærksom på den måde, du taler på, når du har samtaler i ledergruppen eller med medarbejdere. Tænk over: Hvordan kan I få endnu gladere medarbejdere, der har overskud og føler sig endnu mere motiverede?

4) Vær nysgerrig på dine medarbejdere

Som leder skal du prøve at få alle medarbejdere til at trives optimalt. Du skal prøve at skabe en kultur, hvor de føler sig trygge i at dele, og hvor de føler, at du er interesseret i dem.

Det handler i høj grad om nysgerrighed. Både en nysgerrighed over for dine medarbejdere samt en nysgerrighed over for, hvordan du udfolder det potentiale, de hver især har.

5) Mød medarbejdernes individuelle behov

Når vi taler om at dyrke den relationelle ledelse, handler det om i høj grad også om at behandle dine medarbejdere forskelligt alt efter deres behov.

Når du vil møde dine medarbejdere, hvor de er, og sikre, at de trives, kan der være stor forskel på, hvad der skal til. Din ene medarbejder kan værdsætte hjemmearbejde og ro, mens en anden ønsker flere sociale tiltag og dybe snakke.

Artiklen fortsætter under boksen.

VIDEOOPTAGELSE

Psykisk arbejdsmiljø

Se hele optagelsen af podcast-episoden, hvor vært, Henrik Eriksen, får besøg af Rasmus Gorell Mackenhauer.

Her dykker de bl.a. ned i værktøjer til bedre trivsel, og hvordan du kan skabe en god feedback-kultur.

"Har I råd til at lade være?"

Dårligt psykisk arbejdsmiljø koster dyrt – både i tid, penge og omdømme. Når medarbejdere mistrives, falder produktiviteten, sygemeldingerne stiger og talenter søger væk. Spørgsmålet er ifølge Rasmus Gorell Mackenhauer ikke, om I har tid til at prioritere trivsel, men om I har råd til at lade være.

Topledelsen har et ansvar for at sikre, at medarbejderne ikke går ned med stress. Det er ikke kun et moralsk spørgsmål, det er også en juridisk forpligtelse. Ifølge arbejdsmiljøloven skal virksomheder sikre, at arbejdet ikke gør medarbejderne syge. Undersøgelser viser også, at stressrelaterede sygemeldinger koster samfundet op mod 55 milliarder kroner årligt.

Når medarbejdere omvendt føler sig set og arbejder i en meningsfuld kontekst, præsterer de bedre og mere effektivt. Derfor bør trivsel ikke være en eftertanke, men en strategisk prioritet for enhver leder.

Kom i gang i dag

Hvordan kan I styrke det psykiske arbejdsmiljø i jeres organisation? Det afhænger af jeres kontekst og virkelighed. Det vigtigste er, at I prioriterer det. Det handler om daglige handlinger, opmærksomhed og vedholdenhed.

Har I brug for sparring eller konkrete værktøjer? CfL kan hjælpe med at skabe en stærkere kultur, hvor medarbejdere trives, præsterer og bliver hos jer. Lad os tage en snak om, hvordan I bedst kommer i gang.

Relevante kurser inden for psykisk arbejdsmiljø

4,6

Sådan skaber du psykologisk tryghed

På kurset Sådan skaber du psykologisk tryghed får du de rigtige værktøjer til at analysere, skabe og udvikle psykologisk tryghed i dit team.

4,5

Teamledelse

Lær at lede og facilitere et eller flere teams til bedre præstationer på en motiverende og effektiv måde. Skab motivation, forbedret samarbejde og øget performance.

4,4

Dit personlige lederskab

Opnå indsigt i dit personlige lederskab. Få lavet en lederprofil og udvikl din lederstil. Lær hvordan du får følgeskab som leder.

Din kommunikation som leder

Bliv bevidst om din egen og din organisations kommunikation. Du får også værktøjer til at kommunikere med dine medarbejdere om jeres fælles mål.

Har du spørgsmål?

Henrik Hvolbøll Eriksen
Senior Relations Manager

T: +45 2565 9000
M: her@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.