JTI beskriver de grundlæggende forskelle mellem mennesker og fokuserer på, hvordan forskellighederne kan bruges konstruktivt både individuelt og i grupper.
Det er et udviklingsværktøj, som skaber et fælles sprog og giver en fælles forståelsesramme. Effekten er, at kommunikationen er åben, samarbejdet glider nemmere, resultaterne bliver bedre, og der opleves en generel bedre trivsel.
Når der er behov for at styrke motivation og engagement gennem personlig udvikling, giver JTI indsigt i medarbejderens foretrukne måde at tilgå arbejdet på og dermed også, hvad der skaber og dræner energi i hverdagen. Viden om dette styrker medarbejdernes tilknytning til jobbet og øger deres tilfredshed.
JTI kan både anvendes som en overordnet forståelsesramme og give en mere dybdegående forståelse for og indsigt i egen personlighed – herunder også skyggesiden.
Brug JTI, når du vil arbejde med et team og hjælpe med at få alle kompetencer og forskelligheder bragt i spil. JTI er ikke-evaluerende, og der er ingen profiler eller typer, der er bedre end andre. Fokus er udelukkende på, hvordan forskelligheden skaber synergi, og hvordan man bruger diversiteten konstruktivt. Derfor er JTI et foretrukket værktøj at anvende, når grupper og teams har behov for at lære hinanden bedre at kende, at få taget de dybere samtaler, at få sat spilleregler for arbejdet i gruppen eller for bare at spore sig bedre ind på hinanden for at skabe større psykologisk tryghed og forebygge besværligheder i samarbejdet.
JTI er et uundværligt værktøj ved lederudvikling og træning. Især den nye leder skal flytte sit fokus fra selv at skulle løbe opgaverne i mål til nu at få andre til at producere. Derfor skal den nye leder særligt forholde sig til den rolle. JTI er yderst relevant her, fordi værktøjet berører personen og ikke rollen. For at kunne bestride rollen, skal den nye leder forholde sig til hvem han/hun er som person, men rollen kræver også, at man er nysgerrig på andre. Det kan man bedst via en spejling i sig selv – dvs. gennem sine præferencer.
Med JTI kommer en grundlæggende indsigt i og kommunikation om medarbejderes og lederes ligheder og forskelligheder. Målgrupperne er ledelse og medarbejdere, men temaerne er mangfoldige, hvilket betyder, at når JTI er implementeret i et team, kan begreberne og forståelsen for folks ligheder og forskelligheder anvendes i de fleste hverdagssituationer. JTI kan bl.a. bruges til:
Da C.G. Jung (1921) publicerede sin teori om psykologiske typer, fik vi en model, der beskæftiger sig med psykologiske egenskaber, nærmere bestemt personlighedsegenskaber i form af psykologiske præferencer. I Jungs oprindelige teori finder vi tre personlighedsdimensioner, nemlig energidimensionen med præferencerne ekstroversion-introversion samt dimensionerne, der omhandler præferencer knyttet til de mentale funktioner sansning-intuition og tænkning-følen. Senere kom en fjerde dimension, som kaldes livsstilsdimensionen og har præferencerne vurdering-opfattelse.
Vi skal forstå hver dimension som et enten-eller med gensidigt udelukkende præferencer. Dvs. er man ekstrovert, kan man ikke på samme tid være introvert; foretrækker man sansning, kan man umuligt samtidigt være intuitiv osv. Når man har udfyldt spørgeskemaet, får man en typekode, som fx kan være ESFJ eller INTJ baseret på ens præferencer.
JTI er et skandinavisk udviklet værktøj og blev introduceret til det danske marked i 2003. JTI er et typeværktøj udviklet til at identificere C.G. Jungs otte præferencer.
For at komme i gang med at benytte værktøjet i din egen organisation, koster det ikke andet end en certificering.
Klik her for at finde certificeringspriser og kursusdatoer
Derudover betales der for hver test, der bliver gennemført. Prisen afhænger af forbrug. Kontakt os på cwg@cfl.dk for at høre mere.
Du behøver ikke en certificering for at benytte JTI i egen organisation. Vores erfarne konsulenter hjælper gerne med test og tilbagemelding på konkrete opgaver. Læs mere her.
Oplev JTI med en skræddersyet demovisning af værktøjet. Udfyld formularen, og vi kontakter dig hurtigst muligt.
Står du med en konkret opgave, så hjælper vi dig gerne i mål. Send os dine oplysninger, så hører du fra os.
Tag en certificering i Jungiansk Typeindeks (JTI) og få værktøjet godt ind under huden.
Har du en anden type certificering (fx MBTI eller JBTA), og ønsker du at få den konverteret til en JTI-certificering, så læs mere her:
”Sammenlignet med andre værktøjer af den her kalibre, så er JTI billig. Pakken med en onlinespørgeramme og et profiltypehæfte har en god markedspris.”
Jens Teisen, chefkonsulent i Dansk Erhverv
Læs mere om Jens Teisens erfaringer med at benytte JTI.
The Five Behaviors er et teamværktøj, der hjælper teams med at blive så effektive som muligt.
Selv dygtige teams kan mislykkes. Læs her hvordan du skaber succesfulde teams med modellen De fem dysfunktioner i et team.
Mental sundhed er en vigtig forudsætning for de gode arbejdspræstationer og ikke mindst arbejdsglæde. Læs hvordan du som leder kan skabe bedre trivsel ved at styrke den mentale sundhed.
Hvordan styrker man samarbejdet med JTI? Få indsigt i, hvordan Odsherred Kommune har skabt bedre kommunikation og trivsel gennem personlighedsanalyse.
"JTI er et udviklingsværktøj. Brug det til det, der giver mening. Brug det til de refleksioner, som du måtte få ved at anvende værktøjet. Tænk over, om du kan gøre noget anderledes, når du rækker ud til folk, der er forskellig fra dig.”
Jens Teisen, chefkonsulent i Dansk Erhverv