”Lad os tale professionelt om ledertrivsel”
Interview med erhvervspsykolog og forfatter Louise Dinesen. Læs om hovedpointerne i bestselleren "Hvem passer på chefen". Hør om de næste skridt i arbejdet med ledertrivsel.
Af Thomas Bering, november 2024
Velfungerende teams er rygraden i de succesfulde organisationer, og deres succes afhænger ofte af, hvordan de fungerer sammen. Men hvorfor mislykkes så mange teams, selv når de består af dygtige og engagerede medlemmer? Dette spørgsmål er omdrejningspunktet for Patrick Lencionis teori om de fem dysfunktioner i et team. Med en skarp analyse af de faktorer, der kan forhindre et team i at nå sit fulde potentiale, tilbyder Lencioni en enkel, men dybtgående model, der hjælper med at identificere og overvinde de typiske forhindringer for effektivt teamsamarbejde og derved skabe high performance teams.
I denne artikel gennemgår vi hver dysfunktion i Lencionis model og tilbyder konkrete værktøjer du kan benytte i dit team.
Patrick Lencionis model "De fem dysfunktioner i et team" beskriver de mest almindelige udfordringer, som teams kan stå overfor, og hvordan disse kan overvindes for at skabe et effektivt og velfungerende samarbejde. Modellen er opbygget som en pyramide med fem niveauer, hvor hver dysfunktion bygger på den foregående:
Definition: Manglende tillid er den grundlæggende dysfunktion og handler om manglende vilje til at være sårbar overfor hinanden. I teams med lav tillid skjuler medlemmerne fejl og svagheder, hvilket skaber afstand og hæmmer samarbejdet.
Løsning: For at opbygge tillid bør teamet fokusere på at skabe en kultur, hvor det er sikkert at vise sårbarhed. Dette kan gøres ved at:
Definition: Når der mangler tillid, undgår teammedlemmer ofte konflikter af frygt for konfrontationer og negative konsekvenser. Resultatet bliver overfladiske diskussioner og uforløste problemer, der underminerer beslutningsprocessen.
Løsning: Sund konflikt kan fremme vækst og innovation i teamet. Ledere kan facilitere en åben dialog og sikre, at konflikter håndteres professionelt ved at:
Definition: Uden klare konflikter og diskussioner kan teammedlemmer føle sig usikre på beslutningerne, hvilket fører til en manglende commitment. Hvis alle ikke står bag teamets beslutninger, er det svært at arbejde mod et fælles mål.
Løsning: For at sikre commitment bør lederen opfordre til, at alle deltager aktivt i beslutningsprocessen. Metoderne inkluderer:
Definition: Når der ikke er klart commitment, er det let at undgå ansvar. Teammedlemmer tøver med at påpege fejl eller manglende præstationer, hvilket kan føre til ineffektivitet og mindsket ansvarsfølelse.
Løsning: Ansvarlighed kræver, at teammedlemmer holdes til de aftaler, der er indgået, og at der er en gensidig forståelse af ansvar. Dette kan fremmes ved:
Definition: Hvis de fire første dysfunktioner ikke adresseres, bliver fokus ofte på individuelle mål frem for teamets samlede succes. Teamet risikerer at blive ineffektivt, da det mangler en klar fælles retning og dedikation til at opnå resultater.
Løsning: En klar resultatorientering er afgørende for at sikre teamets fremdrift. Fokusér på fælles resultater gennem:
CfL tilbyder en række værktøjer og kurser, der kan hjælpe med at overvinde disse dysfunktioner. Vores kursusprogrammer, som f.eks. kurset i psykologisk tryghed, konflikthåndtering og Everything DiSC®-værktøjet, er designet til at skabe stærkere teams ved at fokusere på kommunikation, tillid og effektiv konflikthåndtering.
Du er altid velkommen til at kontakte os for en skræddersyet løsning, der understøtter din organisations specifikke behov.
Patrick Lencioni er en amerikansk forfatter til en række bøger om ledelse. Han er desuden stifter af og direktør for The Table Group, hvis formål er at støtte ledere og skabe sundere organisationer. Hans bøger om ledelse er skrevet på baggrund af mange års erfaring og observationer som både leder og konsulent.
I denne episode har Ledelsesrummet besøg af direktør i CfL, Anja Neiiendam, til en dialog om high performance teams.
For at opnå succes med high performance teams, skal du kende de forskellige faktorer, der danner rammen for et godt og solidt team.
Anja Neiiendam uddyber de forskellige faktorer, og illustrerer det med afsæt i Patrick Lencionis model. Se med og lær hvordan du som leder arbejder aktivt med dem i jeres organisation.
"De Fem Dysfunktioner i et Team" er en model udviklet af Patrick Lencioni, som beskriver de mest almindelige barrierer, der forhindrer teams i at arbejde effektivt sammen. Modellen præsenterer en trinvis model for at forstå og forbedre teamsamarbejde.
Tillid er grundlaget for ethvert velfungerende team. Uden tillid vil teammedlemmerne undgå at være ærlige og sårbare, hvilket hæmmer åben kommunikation og fælles problemløsning. Tillid skaber et sikkert rum, hvor medlemmerne kan indrømme fejl og bede om hjælp uden frygt.
Konfliktskyhed opstår, når teammedlemmer undgår uenigheder og ikke deltager i åbne diskussioner, som ellers kunne være konstruktive. Dette resulterer i en falsk harmoni, der hindrer reelle og engagerede beslutninger.
Hvis teammedlemmer ikke er fuldt engagerede i de beslutninger, der tages, vil de have svært ved at forpligte sig til handlinger og opgaver. Dette kan skabe forvirring om teamets retning og målsætninger, hvilket svækker teamets samlede indsats.
Undgåelse af ansvar opstår, når teammedlemmer ikke holder hinanden ansvarlige for de aftaler og opgaver, der er sat. Dette kan føre til lavere standarder og manglende fremdrift, da der ikke er nogen forventning om at blive holdt op på sine handlinger.
For at sikre fokus på fælles resultater skal teammedlemmer prioritere teamets samlede succes frem for individuelle ambitioner eller interesser. Dette kræver klar kommunikation af målsætninger og en forståelse af, hvordan hver enkelts bidrag understøtter de samlede resultater.
For at overvinde de fem dysfunktioner kan teams arbejde med åbenhed, konstruktiv feedback, tydelige mål og roller, samt skabe en kultur, hvor sårbarhed og ansvarlighed er velkomne. Det handler om at skabe et trygt miljø, hvor udfordringer tages op og løses i fællesskab.
I en verden med konstant forandring og komplekse udfordringer er effektivt teamsamarbejde vigtigere end nogensinde. Lencionis model giver en enkel og praktisk tilgang til at identificere og adressere de problemer, der ofte opstår i teams, hvilket kan hjælpe dem med at nå deres fulde potentiale.
Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.
Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.
Interview med erhvervspsykolog og forfatter Louise Dinesen. Læs om hovedpointerne i bestselleren "Hvem passer på chefen". Hør om de næste skridt i arbejdet med ledertrivsel.
Lederudvikling skal kombineres med løsningen af aktuelle opgaver. Sådan lød opdraget til CfL fra Dansk Erhverv anført af direktør Brian Mikkelsen. Løsningen blev et Business Akademi med tre sprint.
På tværs tværs af sektorer og virksomhedsstørrelse er danske topchefer overvejende optimistiske, viser Toplederbarometeret 2035. Det er der en god grund til, siger CfLs CEO Thomas Hanssen.
Hvis I skal i gang med at arbejde med interne ledernetværk, så lad jer inspirere af Direktoratet for Kriminalforsorgen. Organisationen har i samarbejde med CfL udviklet et tværgående ledernetværk for personaleledere.