Mød directoren i People & Culture

Sådan skabte Bunzl Nordic en fælles ledelseskultur på tværs af nye selskaber

Da Bunzl Nordic voksede fra to til syv selskaber i Norden, voksede behovet for at styrke ledelseskulturen med et fælles sprog. Løsningen blev et uddannelsesforløb for mellemledere skræddersyet i samarbejde med CfL.

Af Sofie Svendsgaard, Content Marketing Specialist, april 2025

 

Der er sket meget i de 15 år, hvor Solveig Mørk Heron har været HR-ansvarlig i Bunzl Nordic, der distribuerer non-food forbrugsvarer og løsninger til erhvervslivet. Med en aktiv opkøbsstrategi er den nordiske region vokset gennem 11 opkøb og består i dag af syv operative selskaber i Norden. Det har sat People & Culture – og særligt én gruppe af ledere – højt på den strategiske dagsorden.

Når Solveig Mørk Heron observerede selskaberne og talte med toplederne, var behovet klart: Mellemledergruppen var vokset – både i størrelse og betydning. Mange ledere var tidligere specialister, som havde brug for et kompetenceløft og fælles værktøjer til at videreføre Bunzl-kulturen og strategien.

For som Solveig Mørk Heron udtaler: “Min filosofi er, at det hele begynder med god ledelse. I hvert fald hvis vi ønsker god trivsel, der giver øget performance og en sund bundlinje.”

Efter en grundig markedsafdækning og anbefalinger fra sit netværk faldt valget på et skræddersyet lederudviklingsforløb hos CfL. Her kunne Bunzl Nordic definere indholdet og sammensætte temaer efter behov. Det betød, at de seks måneder senere stod med en fælles værktøjskasse og et styrket fællesskab.

Startskuddet til en samlet ledelseskultur

Der blev udvalgt 15 ledere fra selskaber i Danmark og Norge til et specialdesignet forløb, som blev udviklet og faciliteret af Thomas Skelbo, Strategic Leadership Consultant i CfL. Holdstørrelsen blev fastlagt i tæt sparring med CfL – med afsæt i Bunzl Nordics ønske om at skabe et trygt og nærværende læringsrum, hvor deltagerne kunne få gavn af hinanden.

For at kunne forankre et fælles ledelsessprog på tværs, var første skridt i processen at sætte topledelsen i spil. En workshop med direktørgruppen og Thomas Skelbo skulle definere: "Hvad er relevant ledelse i Bunzl?". Her fandt de et fælles grundlag, som blev startskuddet til et uddannelsesforløb, der strakte sig fra april til november 2024.

Artiklen fortsætter under boksen.

Mellemlederne er utroligt vigtige, fordi de kommunikerer strategien fra ledelsen til medarbejderne. De sikrer, at alle trækker i samme retning – og forstår hvorfor. De træffer beslutninger med deres teams og guider dem. Derfor skal mellemlederne klædes på til at udøve alle former for ledelse. Ved at løfte kompetenceniveauet på hele ledelsesstrukturen, løfter vi også trivslen og performance.
Solveig Mørk Heron, Director People & Culture hos Bunzl Nordic

 

Toplederne åbnede med ærlige fortællinger

Lederuddannelsen blev bygget op omkring velvalgte temaer og praktiske greb. Et af de mest virkningsfulde elementer var inddragelsen af topledelsen som åbningstalere. På hvert modul stod en af direktørerne frem og delte egne ledelseserfaringer og læringer – ærligt og sårbart – hvilket skabte tryghed og inspiration.

“Det sendte et stærkt signal om, at topledelsen prioriterede forløbet og selv stillede sig frem. Det gør noget ved kulturen, når direktørerne går foran som rollemodeller og tør vise sårbarhed,” siger Thomas Skelbo.

Praktiske øvelser og plads til refleksion

Selve undervisningsformen var præget af praksisnærhed og aktiv deltagelse, hvor deltagerne hele tiden skulle relatere teorier og modeller til egen ledelsespraksis. På et af modulerne havde deltagerne fx en udendørs træningsdag, hvor de skulle lede en opgave og få direkte feedback.

Solveig Mørk Heron fremhæver desuden vigtigheden af, at undervisningen fandt sted på et eksternt kursussted. Det gjorde, at deltagerne havde fokus på læring og at være sammen som gruppe. Samtidig roser hun forløbets opbygning, hvor der var god tid mellem modulerne til at reflektere, sparre med egen leder og afprøve de nye værktøjer.

Artiklen fortsætter under boksen.

Et målrettet lederløft i fem moduler

Forløbets fysiske moduler blev sammensat med afsæt i Bunzl Nordics ønsker og behov. Derudover fik lederne onlineundervisning både før og mellem hvert modul. Hele forløbet igennem fik de også hjemmeopgaver og havde løbende 1-til-1-sparring med deres respektive ledere.

De arbejdede desuden i udviklingsgrupper på tværs for at forankre læringen og styrke relationerne.

Modul 1: Ledelsesfundamentet. Deltagerne arbejdede med emner som energiledelse, testværktøjet DiSC og feedback.

Modul 2: Situationsbestemt ledelse og individuel ledelse. Deltagerne blev bl.a. bevidste om forskellige ledelsesstile.

Modul 3:
Lederens samtaler. Her var fokus på psykologisk tryghed og værktøjer til forskellige konflikter og dialoger.

Modul 4: Forandringsledelse, hybridledelse og projektledelse. Deltagerne skulle bl.a. selv lede en forandring.

Modul 5:
Ledelse af teams, eksamen og præsentation af egne personlige ledelsesgrundlag.

Klar fremgang efter forløbet

Deltagerne startede og sluttede forløbet med en 360 graders evaluering. Målingerne viste markant forbedring samlet set samt klar fremgang på de områder, de hver især havde sat som mål. Og det er ikke kun på papiret, at resultaterne kan mærkes.

“Ledelsesværktøjerne er taget i brug, og der er kommet et fælles sprog om nogle af de ledelsesmæssige udfordringer. Derudover er netværket på tværs af selskaberne blevet styrket, hvilket netop var hensigten,” fortæller Solveig Mørk Heron.

“De fortsætter med at bruge hinanden i deres udviklingsgrupper og er gode til at række ud til hinanden på tværs, fx til noget så lavpraktisk som at bruge hinandens lokationer til mødeafholdelse.”

Hun oplever også, at deltagerne er vokset i deres rolle som ledere: “De har fået mere bevidsthed omkring, hvem de er som ledere, og de har fået mere selvtillid i deres ledelsesrolle til bl.a. at håndtere konflikter og være mere tydelige.”

Artiklen fortsætter under boksen.

Fordelene ved en skræddersyet lederuddanelse

Spørger du Thomas Skelbo (th.), som faciliterede uddannelsen, hænger de positive resultater i høj grad sammen med, at forløbet var skræddersyet til Bunzl Nordics behov. Der var fleksibilitet til at justere undervejs og sikre, at indholdet var relevant. Hvis et emne blev mere aktuelt på tværs af selskaberne, kunne det straks flettes ind i undervisningen.

Samtidig blev programmet tilpasset Bunzl Nordics værdier og virkelighed. Og fordi deltagerne kun var sammen med kolleger fra koncernen, opstod der hurtigt et trygt rum med åbenhed, sparring og stærke relationer.

Hvad oplevede deltagerne?

En af dem, der har mærket effekten, er Bo Bogetoft Christiansen, Sales Manager i Multine: “Jeg har oplevet det som et meget professionelt og veltilrettelagt uddannelsesforløb. Man dækker mange emner i forløbet, men formår samtidig at komme i dybden.”

For Bo har det især gjort en forskel, at han deltog sammen med sine lederkolleger:

“Fordi vi var afsted som gruppe, har man hele tiden nogen, man kan sparre med om, hvordan man skal håndtere de ledelsesmæssige situationer. Vi har nu fået et fælles sprog for nogle af de ledelsesmæssige udfordringer, vi står over for i hverdagen. Det har helt sikkert givet et netværk, som jeg ikke havde før.”

Bo har allerede flere gange rakt ud til sit netværk, hvis han har stået over for en udfordring eller haft brug for sparring på en opgave: ”Det havde jeg ikke haft mulighed for, hvis ikke det havde været for lederuddannelsen fra CfL.”

Artiklen fortsætter under boksen.

Fakta om Bunzl

  • Bunzl Nordic består af syv selvstændige selskaber i Danmark, Norge og Finland, der hver især er specialiserede i at levere varer, løsninger og services indenfor non-food forbrugskategorien, herunder fødevareemballager, rengøringsartikler, sikkerhedsudstyr, produkter til sundhedsvæsenet samt køkkenudstyr.

  • Bunzl Nordic har ca. 650 medarbejdere i Norden, mens den samlede Bunzl plc-koncern på verdensplan består af mere end 160 selskaber og ca. 27.000 medarbejdere.

  • Bunzl plc er noteret på London Stock Exchange FTSE 100.

En kontinuerlig investering i god ledelse

Thomas Skelbo har kun positive ting at sige om samarbejdet:

“Når man laver en skræddersyet lederuddannelse, er det afgørende, at ledergruppen investerer tid og energi i projektet. Det gjorde ledergruppen hos Bunzl Nordic i høj grad, hvilket har været en væsentlig faktor for forløbets succes. Også samarbejdet mellem deltagerne og deres nærmeste leder var godt, og det skabte en god kobling mellem det, de lærte på uddannelse og deres daglige ledelsesgerning og strategien.”

For Solveig Mørk Heron er begejstringen gensidig. Nu handler det om at fastholde udviklingen, og blikket er rettet fremad: ”Det er en uddannelse, som vi skal blive ved med at køre hold af en gang årligt eller efter behov."

For det er jo ifølge Solveigs filosofi her, at det hele begynder. Med god ledelse.

Andre læser også

Download gratis e-bog om ledertrivsel

CfL er årligt i kontakt med mange hundrede ledere, og er der én dagsorden, der trænger sig på, så er det ledertrivsel. I denne e-bog guider vi dig til at komme i gang med at løfte ledernes trivsel.

5 råd til at skabe et bedre psykisk arbejdsmiljø

Hvordan sikrer I et godt psykisk arbejdsmiljø, hvor medarbejderne føler sig glade og taget hånd om? I artiklen får du konkrete råd til, hvordan du som leder kan skabe en god arbejdskultur med høj trivsel.

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du behov for sparring, eller har du spørgsmål?

Thomas Skelbo
Strategic Leadership Consultant

T: +45 24 67 22 15
M: tsk@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik