Mental sundhed

Styrk mental sundhed på arbejdspladsen og få bedre trivsel

En stærk mental sundhed og et godt psykisk helbred er grundlaget for trivsel på arbejdspladsen. Når både ledere og medarbejdere er mentalt sunde, præsterer I alle bedre og skaber sammen et positivt arbejdsmiljø.


Af Christina Nielsen, Content marketing specialist i CfL, august 2024


Devisen er: man skal have det godt i længden for at gøre det godt.

Manglende mental sundhed kan derimod føre til alvorlige konsekvenser som stress, angst, depression og øget sygefravær. Derfor er det essentielt at arbejde aktivt med at fremme god mental sundhed og tilbyde relevant behandling, når der opstår udfordringer.

Men hvad betyder mental sundhed for vores evne til at præstere på arbejdet? Hvordan sørger du som leder for egenomsorg? Og hvilken rolle spiller du i dine medarbejderes mentale sundhed og på arbejdspladsen generelt?

 

Hvad er mental sundhed?

Mental sundhed refererer til vores følelsesmæssige, psykologiske og sociale velvære, der påvirker hvordan vi tænker, føler og handler i dagligdagen.

For arbejdslivet betyder mental sundhed at være i stand til at håndtere arbejdspres, etablere gode relationer med kolleger og udvise tilstrækkelig problemløsning og beslutningstagning. En god mental sundhed hjælper med at vedligeholde produktiviteten og kreativiteten på arbejdspladsen.

Omvendt, når psykisk helbred ikke er god, kan det resultere i mindre overskud og motivation for at udføre sit arbejde, og i værste fald føre til stress, søvnbesvær, angst m.m. De udfordringer påvirker vores arbejdsevner og generelle trivsel markant.

En forståelse af og arbejde med mental sundhed på din arbejdsplads kan lede til, at I implementerer strategier med initiativer, der skal fremme god praksis. Det kan indebære alt fra psykologisk støtte til motion. Det skaber et solidt fundament for både individuel og kollektiv trivsel, hvilket i sidste ende fører til en mere robust og succesfuld organisation.

I en organisationsanalyse kan du få kortlagt hele din organisations performance i forhold til dens omgivelser, strategi og fremtid - herunder også helbred.

 

Ledertrivsel og arbejdspræstationer

Som leder betyder din egen trivsel og arbejdsglæde noget for hele arbejdspladsen. I CfL oplever vi ofte, at lederes egenomsorg og selvledelse er underprioriteret. Er det noget du kan genkende? Det er en ulempe for dig selv, dit team og din organisation.

Ideen om lederen som alvidende og omnipotent supermenneske er en illusion. Hvor man tidligere syntes, at det var en svaghed hos en leder, hvis han eller hun ikke vidste det hele selv, er det nu anderledes. I dag ses det som en styrke, når du som leder engagerer og involvere folk omkring dig og spørger dine medarbejdere til råds.

Alle i et team og på en arbejdsplads kan være både en ressource og en belastning – også lederen. Det handler i højere grad om betingelser i omgivelserne og lederes psykiske arbejdsmiljø.

Belastende faktorer

  • Ledelse er et identitetsarbejde - ikke bare et job.
  • Paradokser og krydspres: du skal tilfredsstille mange interessenter.
  • Komplekst relationsarbejde: at skabe gode relationer til medarbejdere.
  • Omsorgstræthed: du skal tage dig af andre og dig selv.
  • Magtens for -og bagside: nogle gange er der koldt på toppen.
  • Uklart ledelsesrum: hvad er rammerne for dit lederskab?
  • Ensomhed: der er muligvis mangel på ledersparring, så du skal opsøge det andre steder, fx i faglige netværk.

Beskyttende faktorer

  • Indflydelse og autonomi: du skal kunne yde indflydelse i større eller mindre grad.
  • Social/faglig støtte og sparring: støtte fra din egen leder og lederkolleger.
  • Inklusion og trygge fællesskaber: bl.a. psykologisk tryghed er en forudsætning for at præstere godt.
  • Klarhed og prioritering: god kommunikation, korrekt prioritering og fælles mål er vigtigt i dagligdagen.
  • Udvikling og restitution: værdsæt regelmæssige pauser, som du selv styrer, væk fra telefonen, hold fri og forny din energi.

Ledelse er et højrisikoarbejdsmiljø

Nogle af de omstændigheder, der kan skabe høj risiko for dårlig trivsel hos dig som leder er:

  • Du springer frokosten over.
  • Du forkorter weekenden (og arbejder i stedet).
  • Du skal rumme andre menneskers følelser og reaktioner uden at kunne vise egne.
  • Du bliver talt til eller behandlet krænkende.
  • Du står til rådighed 24/7.
  • Du er presset fra mange sider hver dag.

Ledertrivsel har samtidig direkte indflydelse på dine medarbejdernes psykiske arbejdsmiljø, produktivitet, sygefravær og fastholdelse.

Den sammenhæng kan ses i:

  • Kvaliteten af relationer med medarbejderne.
  • Evnen til beslutningstagning og problemløsning.
  • Resultater for den enkelte og teamet.

Forskning viser at:

  • Medarbejdere bliver hos ledere, som er åbne, rolige, venlige og inkluderende (Keltner, 2016)
  • En presset og stresset leder udfører dårligere ledelse end en leder, der har det godt og kan overskue sine opgaver (Andersen og Kingston, 2016)
  • Lav grad af ledelseskvalitet giver 1,6 gange større risiko for langtidssygefravær hos medarbejderne (NFA)

 

Strategier til at styrke mental sundhed på arbejdspladsen

En central strategi til at fremme mental sundhed på arbejdspladsen er at fokusere på arbejdsforhold, der imødekommer den enkeltes behov i videst muligt omfang med udgangspunkt i kerneopgaven.

Arbejdsforhold kan fx inkludere muligheder for hjemmearbejde, fleksible arbejdstider og generelt fokus på balance mellem arbejde og fritid. Ved at skabe en kultur, hvor du og dine medarbejdere hver især har kontrol over sin egen tidsplan, kan det reducere stress og øge den enkeltes trivsel.

 

1. Skab en støttende arbejdsplads

En støttende arbejdsplads forbedrer mental sundhed.

Når dine medarbejdere føler sig værdsatte og trygge, præsterer de bedre. Det kræver en aktiv indsats fra hele ledelsens side at skabe rammerne for et imødekommende arbejdsmiljø, hvor fokus er på støtte, åbenhed og tillid. Gennem regelmæssige samtaler og feedback sessions kan man hurtigt identificere potentielle problemer og finde løsninger, før de udvikler sig til større udfordringer.

Hør episode af CfL's podcast Ledelsesrummet om feedback: Feedback


2. Tillid mellem kolleger skaber stabilitet

Det er vigtigt, at dine medarbejdere har adgang til ressourcer. Det kunne være alt fra adgang til mental sundhedsrådgivning til fleksible arbejdstider.

Ved at fremme aktiviteter, der styrker sammenholdet, kan du og den resterende ledelse skabe en følelse af fællesskab og solidaritet. Det kan omfatte teambuilding-events eller regelmæssige sociale arrangementer.


3. Regelmæssige pauser

Pauser er undervurderede. Regelmæssige selvvalgte pauser er afgørende for at kunne styrke mental sundhed på arbejdspladsen. De bidrager til at mindske stress og udbrændthed, og øger overskud, velvære og produktivitet.

  1. Tag korte pauser hver time. Gå en tur eller stræk kroppen.
  2. Planlæg længere pauser midt på dagen for at genskabe energi.
  3. Brug pauser til afslapning, som meditation eller vejrtrækningsøvelser.
  4. Sørg for variation – skift mellem fysisk aktivitet og mental afkobling.


4. Træning, motion og søvn

At implementere træning og motion på arbejdspladsen kan bidrage væsentligt til den mentale sundhed og generelle trivsel.

  1. Tilbyd fitnessfaciliteter på arbejdspladsen eller i nærheden.
  2. Organiser fælles motionsaktiviteter som løbeklubber eller yoga-timer.
  3. Anvend pauser til bevægelse, som gåture eller stående møder.
  4. Giv incitamenter som belønninger for medarbejdere, der deltager i motion.

Fysisk aktivitet reducerer stressniveauer og forbedrer humøret. Det booster også energiniveauet og øger koncentrationen.


5. Psykologisk tryghed

Psykologisk tryghed på arbejdspladsen er essentielt for den mentale sundhed og trivsel på arbejdspladsen. Det bygger bro mellem medarbejdere og ledere, hvilket skaber en stærk organisatorisk kultur.

  1. Opmuntr til ærlig dialog ved at skabe trygge rammer, hvor dine medarbejdere kan dele deres tanker og bekymringer uden frygt for negative konsekvenser.
  2. Gennemfør regelmæssige feedback-sessioner for at sikre, at dine medarbejdere føler sig hørt og værdsat, og for at identificere potentielle udfordringer tidligt.
  3. Tildel ansvar til ledere for at være proaktive i deres kommunikation og tilgængelige for støtte samt vejledning.
  4. Anvend åbne kommunikationskanaler som teammøder, intranet eller feedback-værktøjer for at sikre, at alle i organisationen har adgang til information og mulighed for at ytre sig.

Når dine medarbejdere føler sig trygge og værdsatte, stiger deres engagement og produktivitet. De vil være mere tilbøjelige til at dele innovative idéer og samarbejde om at løse problemer.

For at opnå det, skal du og den øvrige ledelse aktivt opfordre til og praktisere åben kommunikation på alle niveauer i organisationen.

Læs også: Derfor arbejder Coop's discountkæde med ledernes mentale sundhed


6. Ledelseskollektivet

Vi har alle brug for at opleve, at vi er en del af en sammenhængende gruppe, og at vores tilstedeværelse og handlinger betyder noget – for nogen.

Arbejdsfællesskabet bør ALTID stå stærkere end det enkelte menneske, fordi et stærkt fællesskab giver den enkelte mod og styrke. Det er altså ikke den enkelte, men fællesskabet, der skal gøres robust. Sociale fællesskaber slår kendte faktorer som frisk luft og motion, når det gælder indvirkning på levetid.

Her kan trækkes tråde til I'et i DEI, som står for Diversity, Equity og Inclusion - på dansk
diversitet, lighed og inklusion. I praksis har inklusionen en tendens til at tage sit udgangspunkt i det enkelte individ. Og derved bliver hele udgangspunktet for inklusionen et fokus på den enkelte og ikke på fællesskabet. Det skal du og den øvrige ledelse være opmærksomme på når I kigger på DEI-initiativer.

Hør CfL’s podcast-afsnit af Ledelsesrummet om DEI: Hvordan tager virksomheden hul på DEI-arbejdet?

 

Fordele ved et fokus på mental sundhed

Mental sundhed styrker arbejdstilfredshed og præstation.

Ledere og medarbejderne føler sig mere motiverede og glade. Jeres trivsel forbedres markant, hvilket fører til øget produktivitet og lavere sygefravær. Desuden fremmer det et positivt arbejdsmiljø, hvor samarbejde og kreativitet kan blomstre. Det resulterer i mere innovativ og kvalitetsbevidst arbejdskraft.

  • Øget mentalt velvære giver bedre arbejdsresultater.
  • God mental sundhed reducerer risiko for konflikter.

Når du prioriterer mental sundhed for dig selv og dine medarbejdere, opnår du en højere medarbejdertilfredshed og lavere personaleomsætning. Det reducerer omkostningerne forbundet med rekruttering og oplæring af nye medarbejdere og skaber en stabil og loyal arbejdsstyrke.

I sidste ende fremmer fokus på mental sundhed en bæredygtig arbejdsplads, der ikke kun gavner den enkelte, men også virksomhedens overordnede succes. Positive mentale rammer gør arbejdspladsen til et attraktivt sted at være, hvilket tiltrækker og fastholder de bedste talenter.

Læs også: Medarbejderne elsker det hybride arbejde

WEBCAST

Ledernes mentale sundhed og trivsel

I denne episode af Ledelsesrummet taler vi om temaet ledertrivsel og mental sundhed, et område, der bliver mere og mere centralt i moderne organisationer.

Sammen med Senior Leadership Consultant, Mette Groos, ser vi nærmere på de mange krav, der hviler på ledere i dag, og hvordan det påvirker deres trivsel. Ny undersøgelse fra CfL peger på, at ledernes mentale sundhed er presset, med øget risiko for stress og udbrændthed.

Se resultaterne af undersøgelsen

Gratis e-bog: Ledernes mentale sundhed og trivsel

CfL har undersøgt danske lederes mentale sundhed og trivsel, og de mange resultater finder du i denne e-bog, hvor vi sammen med repræsentanter fra CfLs medlemsvirksomheder udlægger konklusionerne.

Få gode råd til at arbejde med ledertrivsel.

Brug bogen til at sætte temaet på dagsordenen i din egen organisation.

Relevante kurser

4,5

Kommunikation og personlig udvikling

Kurset henvender sig til dig, der ønsker at udvikle din kommunikation gennem en fremadrettet, bevidst og fokuseret udvikling med afsæt i din egen personlighed og dine egne værdier.

Læs også

Har du spørgsmål?

Mette Groos Lønsted
Senior Leadership Consultant

T: +45 22 75 91 05
M: mgl@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.