Den Coop-ejede kæde 365discount har valgt at fokusere på mental sundhed i sin uddannelse af ledere. Både af forretningsmæssige og medmenneskelige årsager. Det udgør en moderne tilgang til medarbejderpleje, som CfL hjælper med at gøre til virkelighed.
Af Nikolai Steensgaard, erhvervsjournalist, april 2024
Når ens medarbejdere træder op ad karrierestigen, påbegynder de en rejse med masser af spændende udfordringer og udviklingsmuligheder, men de kommer også under mentalt pres. Det må man ikke undervurdere konsekvensen af.
Det er ikke alle ansatte, der kan klare det pres. Slet ikke, når arbejdsopgaver er mikset med privatlivets udfordringer og krydret med det væld af digitale distraktioner, vi alle er underlagt i dag. Derfor bør arbejdsgiverens medarbejderpleje i dag inkludere undervisning i mental sundhed i dagligdagen.
Det mener Jesper Bay, som er ansvarlig for Talent Pipeline og uddannelse i kæden 365discount. Over det seneste år har han været med til at udvikle og implementere forløb i det Coop-ejede discountbrand, som netop underviser lederaspiranter i udviklingsforløb i mental sundhed. Det med god grund.
”Vi vil gerne hjælpe vores unge ledere med den store udfordring, det er at stå i lederjobbet for første gang – men også på de efterfølgende niveauer. Vi har jo set, at nogle ikke føler sig tilpas i rollen. De giver op. Nogle gange kan det skyldes, at man ikke tager vare på sig selv og sin mentale sundhed,” siger han og tilføjer:
”Faktisk synes jeg, at vores underviser fra CfL sagde det klart og tydeligt: Man skal have det godt for at gøre det godt. Det er jo sandt nok. Det er jo en forudsætning for at lykkes med ens ambitioner som leder, at man selv har det godt.”
Et koncept med fire dimensioner
Underviseren fra CfL var seniorrådgiver Mette Groes Lønsted, der har udviklet et helt program om mental sundhed målrettet ledere.
Startskuddet for udrulningen af programmet i discountkæden var en undervisningsdag i januar måned med ca. 25 deltagere fra 365discounts uddannelse for butikschef-aspiranter.
Det er niveauet over den grundlæggende ledelsesuddannelse i koncernen, og fremover er det planen, at ledere på flere niveauer skal trænes i mental sundhed.
På undervisningsdagen var der overordnet to fokusområder. Det ene var individets, altså deltageres personlige mentale sundhed. Det andet var deres medarbejderes mentale sundhed. Derudover handlede undervisningen om sammenhængen mellem de to niveauer – og hvordan det første er en forudsætning for det anden.
Dagen var ifølge Jesper Bay struktureret på en måde, så fire dimensioner blev dækket. De var:
- Et overblik over den generelle mentale sundhed på arbejdsmarkedet, bl.a. via statistik.
- Teorien bag, hvad det er der presser det moderne menneske, og hvor man skal søge løsninger.
- Eksempler på regulære problemer og konkrete værktøjer, som individet kan benytte sig af.
- Forankring i deltagernes virkelighed og hjemmearbejde til at træne dem i metoderne.
Jesper Bay vurderer, at en stor del af værdien for deltagerne var, at indholdet var jordnært og konkret.
”Det var en meget logisk og brugbar måde at tilgå emnet for deltagerne. Det var specielt værdifuldt, at udfordringerne blev konkretiseret via eksempler. De blev foldet ud. Ikke mindst af Mette selv, som var god til at fortælle om eksempler fra sin egen verden – deriblandt et tidligere job i sundhedsvæsenet,” siger han.
Artiklen fortsætter under boksen.