Hvis du skal i gang med at arbejde med interne ledernetværk, så lad dig inspirere af Kriminalforsorgen. Anført af Carla Majmon-Siercke har organisationen udviklet et tværgående ledernetværk for personaleledere i samarbejde med CfL.
Af Pia Fuglsang Bach, communitychef i CfL, december 2024
Den største glæde ved at være leder er at udvikle medarbejderne. Det er en af de klare konklusioner i CfLs nye undersøgelse om danske lederes mentale sundhed og trivsel.
Hele 75 pct. af personalelederne angiver, at medarbejderudvikling er det, der begejstrer dem mest, og med svar fra 749 private og offentligt ansatte giver det en klar indikation af motivationen for at vælge ledervejen.
I bunden af skalaen finder vi en hel anden og på mange måder selvmodsigende konklusion: På den ene side er samarbejde med lederkolleger noget af det, der begejstrer mindst. På den anden side er ledelsessparring og -udvikling noget af det, lederne savner.
Mette Groos Lønsted, Senior Leadership Consultant i CfL, der har været med til at designe undersøgelsen, kalder det dybt problematisk.
”For mange er kvaliteten af relationen til nærmeste leder og ledelsesgruppen noget af det mest betydningsfulde for trivsel i hverdagen og for evnen til at lykkes med ledelsesopgaven,” siger hun og tilføjer:
”Man kan med rette spørge, om vi har overset ledelseskollektivet.”
Læs også: Ledernes mentale sundhed er bekymrende lav
Tværgående ledernetværk for personaleledere
En af de gode undtagelser er Direktoratet for Kriminalforsorgen, hvor direktionen tilbage i 2023 afsatte ekstra midler til lederudvikling for at sætte skub i processen. Puljen rummer flere indsatsområder, og et af dem er tværgående ledernetværk i samarbejde med CfL.
Det er direktionen, der står bag initiativet. De interne ledernetværk er målrettet direktoratets enhedsledere, det vil sige ca. 40 ledere af medarbejdere.
CfL har talt med Carla Majmon-Siercke, der er chef for Koncern Vilkår og Arbejdsmiljø i Direktoratet for Kriminalforsorgen, for at høre mere om baggrunden, formen og det forventede udbytte.
”Vi har talt så meget om medarbejdernes trivsel, men nu skal der også afsættes tid og rum af til at få talt om ledernes trivsel,” siger Carla Majmon-Siercke.
Individuel udvikling og sammenhængskraft
Lederne i Direktoratet for Kriminalforsorgen har mange forskellige uddannelses- og ledelsesmæssige baggrunde. Nogen har meget erfaring med ledelse, andre er helt nye i lederrollen.
Det er tanken, at de tværgående ledernetværk skal kunne favne alle, og Carla Majmon-Siercke lægger ikke skjul på, at initiativet meget gerne må appellere til både erfarne såvel som nye ledere. På længere sigt handler det også om at fastholde alle de gode ledere.
Hun forklarer, at formålet med netværkene er dobbelt:
- At udvikle den enkelte leder: Netværkene skal fungere som et ledelsesrum, hvor man drøfter forskellige udfordringer og udvikler sine egne kompetencer. Det indebærer bl.a., at man kan diskutere de svære emner og samtaler, der uvægerligt opstår i lederrollen.
- At skabe sammenhængskraft på tværs: Målet er at skabe stærkere samarbejde mellem ledere på tværs af direktoratet. Det vil løfte ledernes kompetencer, men også give en positiv afsmitning på medarbejderne, der vil opleve, at samarbejdet på tværs af afdelinger bliver bedre. Ved at udnytte tværfagligheden vil det på sigt styrke direktoratets evne til at løse kerneopgaverne.
Artiklen fortsætter under boksen.