Skal du arbejde med High Performance Teams, så lær af Deloitte. I samarbejde med CfL har Danmarks største revisions- og rådgivningshus sendt sine ledere på 25 timers-lektion i at skabe højtpræsterende teams med plads til både uenigheder og fejl.
Af Kirsten Weiss, journalist, november 2024
Kristoffer Kaspersen har et mål. Nemlig at give mere plads til andre ved helt konkret at holde lidt længere pauser, før han kaster sig ud i en engageret redegørelse for sine holdninger.
For Kristoffer Kaspersen, IT Delivery Director i revisions-og rådgivningsvirksomheden Deloitte, er der nemlig intet skræmmende ved hverken direkte meningsudvekslinger eller deciderede uenigheder.
Faktisk opfatter han en ligefrem diskussion som forfriskende. Men på et kursus i Leading High Performance Teams gik det for alvor op for ham, at andre, herunder kollegaer i hans eget team, kan være mere tilbageholdende i deres udtryk – og endda kan opleve debatter med ham som grænsende til det konfrontatoriske.
”For mig er det ok at være uenig. Jeg er ikke konfliktsky af natur, og grundlæggende mener jeg, at sunde konflikter kan tilføre nye perspektiver. ”
”På kurset blev det dog meget tydeligt for mig, at ikke alle føler sig helt trygge ved min meget direkte form, så hvis jeg som leder vil have en åben dialog – og det vil jeg – hvor alle tør byde ind med deres holdninger og ideer, skal jeg være i stand til at skabe trygge rammer for at få alle til at gå nysgerrigt ind i samtalen,” siger Kristoffer Kaspersen.
Kultur med plads til uenigheder
Kurset Leading High Performance Teams er skabt i et samarbejde mellem Deloitte og CfL.
CfL har i mange år arbejdet med psykologisk tryghed som udslagsgivende faktor i teams, der ønsker at styrke gruppens evne til at træffe bedre beslutninger, og Deloitte har sat kraftigt fokus på at opbygge bæredygtige teams, som formår at udvikle sig sammen.
Ninna Friis Gleberg, leder af Deloittes Leadership Academy, forklarer:
”Som virksomhed er Deloitte defineret ved et meget stort fokus på performance, men resultater skabes i fællesskab, og vi er meget opmærksomme på, at vi skal arbejde mere med sparring, coaching og feedback.”
”Det betyder, at der skal være psykologisk tryghed i vores relationer, for er trygheden ikke til stede, er det svært at suge læring til sig og skabe teams, hvor lederne formår at få alles ideer i spil.”
”Vi ønsker at skabe en kultur, hvor konflikter ikke anskues som noget negativt. Hvis der ikke er rum for uenighed eller fejl, er det svært at skabe bæredygtige teams, der rent faktisk formår at udvikle sig sammen,” siger Ninna Friis Gleberg.
Topchefens frygt for egen fejlbarlighed
Arbejdet med at skabe højtpræsterende teams er ikke nyt for Deloitte, der som partnerdrevet virksomhed i konsulentbranchen er vant til at tælle timer.
Men arbejdet med at skabe psykologisk tryghed og velfungerende teams fik et ekstra tryk, da Deloittes CEO, Christian Jensby før sin tiltrædelse i 2023 i interviews beskrev sin egen usikkerhed og sit ønske om at stå i spidsen for en organisation, hvor psykologisk tryghed er fundamentet for præstationerne.
Artiklen fortsætter under boksen.