Farvel til the go-to-guy
I fire måneder var Carlo Bendtsen hårdt ramt, men når han spoler tilbage, begyndte han selv at handle efter blot 14 dage. Han har skrevet alt ned, og hans hovedlære er, at du selv skal tage styringen. Om det kan overføres på andre er uvist, men der er ingen tvivl om, at metoden passer til filialchefens personlighed.
Med til historien hører, at der var fuld opbakning fra hans daværende direktør, der brugte formuleringen:
”Jeg kan ikke bruge en halv hest, så du gør det, der skal til.”
I dag har Carlo Bendtsen lært at cope sit energioverskud. Det er ikke sket fra den ene dag til den anden, men her eksempler:
Arbejdsugen er skåret ned til ca. 45 timer. Til gengæld er det effektive arbejdstimer.
”Før var jeg en go-to-guy, der løste alt og kunne alt. Jeg kunne snildt arbejde 7-23 fire dage om ugen, men jeg har lært, at der altid er arbejde. Det er altid mails, rapporter eller andet, så det er kun dig, der kan sige stop.”
Der er struktur på alt. Kalenderen er snorrelige og opdateret.
”Jeg bruger også andre redskaber. Når et møde er afviklet, står det ikke til at ændre. Der skal ikke bruges mere energi på det, så det skal slettes og ud af systemet – helt bogstaveligt. Hvad der er ude af øje er ude af sind. Desuden noterer jeg alt ned. Tidligere gik jeg og gemte alt for meget i hovedet. Nu parkerer jeg det ved at skrive det ned.”
Motion bliver prioriteret.
”Hvis det ikke sker, bliver jeg irriteret og rastløst. Og heldigvis har jeg både min kone og min medarbejdere til at minde mig om, at nu er det på tide at brænde energi af. ”
Byg din efterfølger op
Carlo Bendtsen er i dag chef for 85 ansatte med direkte ledelsesansvar for en gruppe på seks.
Er du blevet en bedre leder?
Ja, lyder det uden tøven.
”Før var jeg succesfuld på grund af energi og ihærdighed og lysten til at ville og kunne det hele, men hvor var jeg dog ringe til at sørge for, at alle kom med på rejsen.”
”I dag har jeg specielt to unge ledere, der vil det hele, og de vil det nu. Jeg siger stop, stop til dem og spørger, hvem det er, de vil imponere. Det skal i hvert fald ikke være mig.”
”Jeg lærer også mine unge ledere, at de skal bygge deres egne efterfølgere op. De skal ikke frygte dem, det er tværtimod med til at holde dem skarpe, og det skaber en bevidsthed om, at hvis der sker noget, så er der andre, der kan tage over.”