Såvel som det kan være sjovt og berigende at være leder, kan det være svært at knække koden til at slå igennem og få følgeskab. Men et kritisk og undersøgende blik på sig selv samt lysten til at forstå og justere sin egen ledelsesadfærd, kan give større opbakning fra medarbejderne.
Livet som leder kan være sjovt og lærerigt, men ligesom andre jobs byder det også på udfordringer. Uanset om man kommer fra det offentlige eller det private - fra store organisationer eller mindre virksomheder. Som leder skal der træffes store beslutninger og tænkes strategisk, og for nogle kan lederrollen til tider føles som et 'one man show'.
En stor del af de danske ledere ønsker en vitaminindsprøjtning i form af en stærkere ledelsesprofil, både strategisk og personligt. Flere søger svaret i et lederkursus, der kan give større teoretisk og strategisk forståelse, såvel som det kan udfordre dem på vaner og ledelsesstil. Helt grundlæggende kan det at arbejde med lederskabet give det friske pust, man har brug for.
”Vores kursister kommer dels for at få nye værktøjer og metoder til at implementere og eksekvere deres strategier, dels for at udfordre sig selv og blive bedre ledere. Mange ledere kører på rutinen og glemmer ind imellem at mærke efter, om de gør det på den rigtige måde. På et kursus, hvor de samarbejder med andre ligesindede, får de mulighed for at se deres adfærd og vaner efter i sømmene. Det er personlig udvikling i en professionel og erhvervsmæssig kontekst, som kan give forfriskende energi til lederskabet,” fortæller seniorrådgiver hos CfL, Pernille Grove, der bl.a. underviser på kurset Strategisk Ledelse.
Større selvforståelse
En del ledere har den udfordring, at de i nogle henseender har svært ved at få medarbejderne til at følge dem og engagere sig i projekterne. Lederne oplever måske kritisk feedback og manglende opbakning til at gennemføre deres projekter, og de føler måske, de står alene med gejsten. For at ændre holdningen hos medarbejderne må lederen som det første blive klogere på sig selv og sine signaler – og det findes der flere værktøjer til.
Ønsker man som leder at tage sin ledelsesfacon op til revision, kan man som udgangspunkt lade medarbejdere og chefer give en vurdering, som man kan pejle efter. Men det er også en fordel at få nye og forfriskende øjne på sig selv som leder – gerne hæftet op på et konkret projekt.
”Ved at arbejde sammen med andre ligesindede om en konkret case fra egen virksomhed, får den enkelte leder mulighed for at blive set og vurderet i et nyt lys. Her giver gruppen feedback på lederes adfærd og måde at tackle tingene på, og alle kort bliver lagt på bordet – positivt som negativt. Hvad enten man har været motiverende og tydelig eller ej, får man det at vide. Ofte er adfærdsmønstrene så fastgroede, at lederen ikke selv er klar over det, og derfor kan bevidstgørelsen af disse mønstre åbne op for en masse spændende muligheder, så man kan tilføje helt nye sider til sit lederskab,” forklarer Pernille Grove.
Watch and learn
Ligesom man selv bliver vurderet på sin måde at gribe tingene an på, får man som leder også et unikt og lærerigt indblik i, hvordan de andre i gruppen tackler de udfordringer, de står med. Det giver dem muligheden for at spejle sig i andre, men det kan også blive en aha-oplevelse.
”Vi lærer en masse om os selv ved at se på, hvad andre gør. Som leder tænker man måske, at sådan ville man aldrig selv gøre – eller måske man inspireres til at gribe opgaverne anderledes an fremover. Ved at se på andre bliver man mere bevidst om egne handlemønstre, og den selverkendelse er vigtig, for med større forståelse for sig selv som leder, bliver det langt nemmere at skabe relationer og få følgeskab af medarbejderne. Arbejdet med sig selv kan være den vitaminindsprøjtning, man som leder lige står og mangler,” afslutter Pernille Grove.