SMART-modellen: Her er 5 trin til at nå dine mål

SMART-modellen tvinger dig til at tænke grundigt over dine mål og bryde dem ned i mindre, mere overskuelige trin. Lær mere om modellen og hvordan du bruger den.

 

Af Thomas Bering, marketingchef i CfL, opdateret juni 2024.


Work Smarter, Not Harder.
Sådan lyder det nok så flot i managementbøgerne, og selv om frasen er noget slidt, er der måske noget om snakken. I hvert fald når det gælder SMART-modellen, der forenklet sagt hjælper dig med at nå dine mål.

Lad os først få begrebet på plads. SMART er et akronym, der står for:

  • Specific (specifik)
  • Measurable (målbar)
  • Achievable (opnåelig)
  • Realistic (realistisk)
  • Time-bound (tidsbegrænset)

SMART-modellen er et nyttigt redskab til at sætte mål, fordi den giver os en klar og struktureret tilgang til at vurdere vores mål og sikre, at de er opnåelige, realistiske og i overensstemmelse med vores bredere forretningsstrategi. Det gør det lettere at identificere eventuelle ændringer, der skal foretages for at sikre, at vi kan nå vores mål med succes.

Under boksen finder du eksempler på hver af de fem kriterier eller trin. 

Specific: Specifikke mål

Det specifikke mål skal besvare spørgsmålet om, hvad du ønsker at opnå. I stedet for f.eks. at sige "Jeg ønsker at øge salget", ville du sige "Jeg ønsker at øge salget med 10% i det næste kvartal".

Measurable: Målbare mål

Det målbare mål skal besvare spørgsmålet om, hvordan du vil vide, om du har nået dit mål. Du kan f.eks. måle antallet af salg eller mængden af genererede indtægter.

Achievable: Opnåelige mål

Det opnåelige mål skal besvare spørgsmålet om, hvorvidt du har ressourcerne og evnerne til at nå dit mål eller ej. Hvis du f.eks. sætter et salgsmål for din lille virksomhed og ikke har nok personale, kan det være et urealistisk mål at sigte efter en 10% stigning i omsætningen.

Realistic: Realistiske mål

Det realistiske mål skal besvare spørgsmålet om, hvorvidt målet er i overensstemmelse med din virksomheds strategi. Hvis din virksomheds strategiske fokus f.eks. er på at forbedre kundetilfredsheden, er det måske ikke realistisk at sætte et mål om at øge salget med 10%.

Time-bound: Tidsbaserede mål

Det tidsbaserede mål skal besvare spørgsmålet om, hvornår du ønsker at nå dit mål. Hvis du f.eks. sætter dig et mål om at øge salget med 10% i det næste kvartal, har du givet dig selv en specifik tidsramme, inden for hvilken du skal nå dit mål.

Hvem har udviklet SMART-modellen?

SMART-modellen blev udviklet af George T. Doran i 1981 som en metode til at hjælpe organisationer med at opstille og nå mål. Rammen er siden blevet bredt anvendt af virksomheder, ledere og enkeltpersoner over hele verden som et effektivt redskab til at sætte og nå mål. I årenes løb er SMART-modellen blevet yderligere forfinet og forbedret, men de grundlæggende principper er de samme.

 

Fordele ved SMART-modellen

En af de største fordele ved at bruge SMART-modellen er, at den tvinger dig til at tænke grundigt over dine mål og bryde dem ned i mindre, mere overskuelige trin. Dette hjælper dig med at identificere, hvad det præcist er, som du skal gøre for at nå dit mål og giver dig mulighed for at sætte milepæle undervejs.

Da hvert mål desuden vurderes individuelt på hver af de 5 kriterier i SMART-modellen, kan du nemt se, om der skal foretages ændringer for at gøre dit mål mere realistisk eller opnåeligt.

En anden fordel ved SMART-modellen er, at den gør det lettere at identificere, hvornår du har nået dit mål. Det skyldes, at hvert mål er specifikt og har målbare kriterier, som du kan bruge til at følge dine fremskridt.

En tredje vigtig fordel er, at SMART-modellen tilskynder dig til at lave en plan for, hvordan du vil nå dit mål. Det betyder, at du skal tænke over, hvilke ressourcer eller støtte du har brug for, og at opdele de trin, du skal tage, i overskuelige opgaver.

En god plan giver dig en køreplan og hjælper dig med at holde dig på sporet, hvilket kan være særligt nyttigt, når målene er ambitiøse eller udfordrende.

Læs også: Strategieksekvering: Sådan gør du

Hvorfor skal man sætte mål?

Målsætning er en vigtig del af enhver succesfuld indsats. Uanset om vi forsøger at lære en ny færdighed eller opnå karrieremæssig succes, er det vigtigt at sætte mål for vores fremskridt. Når vi sætter mål, fungerer de som et kompas, der hjælper os med at holde retningen i forhold til det, vi ønsker at opnå i livet.

Her er nogle få af de mange fordele ved at sætte mål, og husk, at de ikke behøver at være store eller komplicerede. Målsætninger

  • giver os fokus og retning
  • hjælper os med at følge vores fremskridt og holde os motiverede.
  • giver os en følelse af at have opnået noget, når vi når hver enkelt milepæl.
  • giver os en følelse af at have kontrol over vores liv.
  • hjælper os med at identificere vores prioriteter.

Netop SMART-modellen er et effektivt værktøj til at sætte mål, fordi den

  • Tvinger dig til at tænke grundigt over dine mål og bryde dem ned i mindre, mere overskuelige trin
  • Identificerer, hvad det præcist er, du skal gøre for at nå dit mål
  • Giver dig mulighed for at sætte milepæle undervejs, så du kan følge dine fremskridt
  • Du kan nemt se, om der skal foretages ændringer for at gøre dit mål mere realistisk eller opnåeligt
  • Hjælper dig med at holde dig motiveret under hele processen.

Artiklen fortsætter under boksen.

Handlingsplan for at opnå SMART-mål

Når man har sikret sig, at målet er specifikt, målbart, opnåeligt, realistisk og tidsbegrænset, er det vigtigt at have en handlingsplan for, hvordan man vil opnå målet.

Vil vi eksempelvis øge salget med 10% i det kommende kvartal, kan en handlingsplan omfatte identifikation af målmarkeder, udvikling af markedsføringsmateriale og uddannelse af salgspersonalet i effektive salgsteknikker.

Ved at følge en handlingsplan kan virksomheder øge deres chancer for at nå deres SMART-mål.

SMARTe mål i praksis

Et er formål og intentioner, noget andet er praksis, så lad os slutte med fem eksempler på, hvordan man kan arbejde med SMART-modellen

  1. Et SMART-mål kan f.eks. være at øge salgsindtægterne med en vis procentdel i løbet af et år. Det indebærer, at specifikke mål for vækst fastsættes, at det bestemmes, hvordan succesen skal måles. Desuden skal man sikre, at målet kan nås inden for den ønskede tidsramme.

  2. Et andet SMART-mål kunne være at øge engagementsmålinger på webstedet, f.eks. klikfrekvens og tid på webstedet. Det ville kræve, at man definerer meningsfulde målinger, klart skitserer de ønskede resultater og bestemmer, hvilke handlingsmæssige skridt I skal tages for at nå disse mål.

  3. Et SMART-mål kan også være at forbedre kundetilfredsheden f.eks. ved at forpligte sig til et bestemt antal kundesupportforespørgsler, der løses inden for en bestemt tidsperiode. Det vil indebære, at I opstiller målbare mål, opstiller tidslinjer og skitserer specifikke handlinger, der vil bidrage til at nå dem.

  4. SMART-mål kan også omfatte udvikling af nye produkter eller tjenester, der er tilpasset nye markedstendenser eller kundebehov. For at gøre dette effektivt er det vigtigt at definere det ønskede resultat klart, identificere potentielle udfordringer og forhindringer og fastlægge konkrete skridt til at overvinde eventuelle potentielle forhindringer, der kan opstå undervejs.

  5. Endelig kunne et SMART-mål være at øge markedsandelen i en bestemt branche. Det indebærer, at I skal opstilles klare og opnåelige mål for ekspansion på nye markeder eller i nye kundesegmenter. Desuden skal I fastlægge, hvordan succes skal måles, og at de nødvendige ressourcer bliver identificeres for at nå disse mål.

For at hjælpe dig med at nå dine mål, kan det være nyttigt at benytte en skitseret fremgangsmåde som PRINCE 2® eller Scrum. Læs mere generelt om projektledelse her.

FAQ

SMART-modellen er en metode til at sætte mål og er et akronym, der står for Specific (specifik), Measurable (målbar), Achievable (opnåelig), Realistic (realistisk) og Time-bound (tidsbegrænset). Det er et nyttigt redskab til at sikre, at målene er opnåelige, realistiske og i overensstemmelse med en bredere forretningsstrategi.

SMART-modellen blev udviklet af George T. Doran i 1981 som en metode til at hjælpe organisationer med at opstille og nå mål.

En af de største fordele ved at bruge SMART-modellen er, at den tvinger dig til at tænke grundigt over dine mål og bryde dem ned i mindre, mere overskuelige trin. SMART-modellen gør det lettere at identificere, hvad det præcist er, du skal gøre for at nå dit mål og giver dig mulighed for at sætte milepæle undervejs. Da hvert mål vurderes individuelt på hver af de 5 kriterier i SMART-modellen, kan du nemt se, om der skal foretages ændringer for at gøre dit mål mere realistisk eller opnåeligt. SMART-modellen hjælper også med at holde dig motiveret under hele processen.

Målsætning er en vigtig del af enhver succesfuld indsats. Når vi sætter mål, fungerer de som et kompas, der hjælper os med at holde retningen i forhold til det, vi ønsker at opnå i livet. Målsætninger giver os fokus og retning, hjælper os med at følge vores fremskridt og holde os motiverede. De giver os en følelse af at have opnået noget, når vi når hver enkelt milepæl, en følelse af at have kontrol over vores liv og hjælper os med at identificere vores prioriteter.

Et SMART-mål skal være specifikt, målbart, opnåeligt, realistisk og tidsbegrænset. Det er vigtigt at have en handlingsplan for, hvordan man vil opnå målet, og følge denne plan. SMART-mål kan være at øge salgsindtægterne, forbedre kundetilfredsheden, udvikle nye produkter eller tjenester, øge markedsandelen eller øge engagementsmålinger på en hjemmeside. For at hjælpe med at nå målene, kan det være nyttigt at benytte en skitseret fremgangsmåde som PRINCE 2® eller Scrum.

Ja, SMART-mål kan bruges af både virksomheder og enkeltpersoner til at sætte mål og opnå succes på alle områder af livet, herunder karriere, personlige mål og fritidsaktiviteter.

Tag på et kursus fra CfL

4,3
Ledelse

Strategisk ledelse og eksekvering

Strategisk ledelse og eksekvering er en udviklingsrejse for den erfarne leder med strategisk ansvar, der er klar til at rykke karrieren til næste niveau.

DKK 69.900,- ekskl. moms / 82.500,- ekskl. moms

22. april 2025

10 dage

Sjælland, Fyn og Jylland

4,7
Ledelse

Forandringsledelse

Lær at skabe hurtigere forandringer og få dem forankret i organisationen

DKK 15.900,- ekskl. moms / 18.900,- ekskl. moms

21. januar 2025

3 dage

København & Aarhus

4,5
Ledelse

Dit personlige lederskab

Opnå indsigt i dit personlige lederskab. Få lavet en lederprofil og udvikl din lederstil. Lær hvordan du får følgeskab som leder.

DKK 19.900 kr. ekskl. moms / 23.500 kr. ekskl. moms

4. marts 2025

4 dage

København

4,3
København

Eksekvering af Strategi

Bliv bedre til skabe eksekveringskraft, og komme fra strategi til handlinger og resultater.

DKK 11.900,- ekskl. moms / 13.900,- ekskl. moms

26. februar 2025

2 dage

København

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.