5 gode råd til dig der er leder uden personaleansvar

Finduddannelse.dk har interviewet CfLs seniorrådgiver Susanne Hommelgaard, der giver 5 konkrete tips til ledere uden formelt personaleansvar.

Opdateret september 2021

Hvordan er man en god leder, når man i princippet ikke har nogen at lede? Ja, det lyder givetvis som ordkløveri, men ikke desto mindre er ledelse uden personaleansvar ganske udbredt.

I praksis betyder det, at man er leder for projekter, processer og opgaver, og ledere uden personaleansvar findes overalt i danske virksomheder og organisationer.

Det er typisk faglige eksperter, projektledere, funktionschefer, fagchefer, stabsledere og HR-professionelle. Gældende for alle disse funktioner er, at de oftest er ledere for en proces eller et eller flere projekter, der udføres af et team eller arbejdsgruppe, som de dog ikke har nogen direkte lederfunktion for. Sagt anderledes er lederen uden personaleansvars ypperste opgave, at projektet bliver løst på bedst mulig vis.


Sådan bliver du den gode leder uden formelt personaleansvar

Til trods for, at gruppen af ledere uden personaleansvar allerede er stor og ganske udbredt i dansk erhvervsliv, så forudser Susanne Hommelgaard, seniorrådgiver i CfL, at gruppen vokser. 

”Som ledelsesrådgiver oplever jeg, at gruppen af ledere uden formelt personaleansvar kun bliver større, bl.a. fordi de traditionelle organisationer ændrer sig i takt med udviklingen af måden, vi arbejder på. Nogle har hjemmearbejdspladser og samtidig ser vi, at mellemlederlagene bliver skåret væk. Vi kommer til at arbejde mere agilt og på tværs – både af opgaver, landegrænser og teams,” siger Susanne Hommelgaard.

Her er 5 konkrete råd til, hvordan du bliver den gode leder uden at have det formelle personaleansvar.

1. Vær bevidst om din egen rolle

En stor del af det at være en god leder handler generelt om at være bevidst om sin egen rolle, og hvordan man motiverer andre til at følge en.

Ifølge Susanne Hommelgaard er det netop noget af det, der er vigtigt at få trænet, sådan at du har kollegaer, der har lyst til at følge vigtige, fælles projekter til dørs.

2. Klar kommunikation er afgørende 

CfLs rådgiver pointerer, at det er vigtigt, at du som leder formår at kommunikere på en måde, der både bliver husket og forstået, sådan at de aftaler, der bliver indgået, overholdes - også selvom man ikke fysisk arbejder sammen hver dag. 

”Du skal være skarp på dig selv, og hvem du er som leder. Det er vigtigt, at du får synliggjort dine værdier, hvad de betyder for dig, og hvordan de kan hjælpe dig og dine nærmeste til bedre samarbejde.”

"Det hele handler om, at være tydelig i både din forventningsafstemning og tilbagemeldinger, og det gælder både mundtligt og skriftligt. Din kommunikation skal være både konkret, konstruktiv og anerkendende i sin form. På samme måde er det vigtigt, at du som leder søger efter at se og forstå de værdier, andre navigerer efter. Det er med til at skabet skabe mening for alle."

”Vi kender alle sammen dilemmaet om tid. Her er det meget vigtigt, at forventningsafstemme ift. kvalitet. Er vi i mål, fordi vi er 100 procent færdige og tilfredse, eller blot fordi projektet har en deadline, og vi er indhentet af tiden?” lyder det fra Susanne Hommelgaard.

Se vores kommunikationskurser.

3. Optimalt samarbejde er vigtigt 

Der er en voksende gruppe af medarbejdere og ledere, der ikke fysisk arbejder sammen hver dag. Derfor er det vigtigt, at samarbejdsaftaler er helt entydige.

Effektive prioriteringer og klar kommunikation er alfa omega for at skabe engagerede og realistiske aftaler. Det kræver værktøjer at lave klare aftaler, der skubber på for få samarbejdspartnerne til at agere optimalt.

”At være leder uden formelt personaleansvar forgår ofte på afstand, og det kræver, at du er opmærksom på folks signaler på en anden måde end normalt. Dine samarbejdspartnere skal vide at ’din dør altid er åben’ i overført betydning."

Artiklen fortsætter under boksen. 

Kom godt fra start med din nye lederrolle

Hos CfL tilbyder vi forskellige kurser til dig, der er ny i lederrollen. Udviklingsforløbene Den nye leder og Leder med personaleansvar er en investering i dig, der ønsker at blive forberedt og udviklet til de ledelsesmæssige udfordringer, du møder i hverdagen.

Programmerne skaber et unikt fundament for nye ledere både med og uden personaleansvar. Du får et solidt udgangspunkt for udvikling af dig selv og dine resultater. 

4. Vær skarp i dine aftaler

Som leder er det altid vigtigt at være skarp på, hvad det er, du har brug for fra dine medarbejdere, og hvad de har brug for fra dig - men det er især vigtigt i rollen som leder uden personaleansvar, fastslår Susanne Hommelgaard:

”Hvis du har f.eks. har en projektmedarbejder, der også indgår i andre projekter, er det din opgave, at dit projekt får opmærksomheden via entydige aftaler, inddragelse og god motivation.”

En af de problematikker, man kan opleve som leder uden personaleansvar, er at det kan være nødvendigt at tage en samtale med en projektmedarbejder om samarbejdet og aftalerne, hvis det ikke fungerer. Men det kan være en stor udfordring, hvis man ikke er den formelle chef. Omvendt falder man ikke for fristelsen til at bruge magt og tvinge sin vilje igennem. Lederen uden formelt personaleansvars bedste våben er at bedrive sund ledelse.

5. Fyld din værktøjskasse op

Som leder - også selvom du er leder uden formelt personaleansvar - er det vigtigt at have fyldt værktøjskassen op med metoder og inspiration til, hvordan du på bedst mulig vis kan udøve dit uformelle ansvar.

Susanne Hommelgaard beskriver det således:

”Hvis man kun er i stand til at slå folk i hovedet med en hammer, når de gør noget galt, når man ikke langt. Du har brug for flere værktøjer, for ledelse er ikke sort/hvidt. Både situationen og opgaven har stor betydning for, hvilken tilgang du skal gøre brug af."

"Kommunikation, motivation, feedback og effektive prioriteringer er nøgleord. Det er nødvendigt med en forståelse for, at vi mennesker er forskellige, og vi skal også ledes forskelligt. Derfor er det essentielt for en leder uden personaleansvar at blive trænet i flere ledelsesværktøjer og -metoder.” 

Gratis e-bog: 11 gode råd til dig, der er leder uden personaleansvar I denne gratis e-bog får du 11 gode råd til hvordan du får succes i rollen som leder uden personaleansvar. Download din gratis e-bog her

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Udviklingskurser for ledere uden personaleansvar

4,5
Ledere uden personaleansvar

Leder uden personaleansvar

Leder uden personaleansvar er et program målrettet dig som ikke har et formelt personaleansvar, og hvor fleksibilitet, effektivitet og resultater skal gå hånd i hånd.

DKK 28.900,- ekskl. moms / 33.900,- ekskl. moms

2. december 2024

6 dage

København & Aarhus

4,4
Ledere uden personaleansvar

Grundlæggende projektledelse

Lær de grundlæggende principper og metoder inden for projektledelse, så du kan føre dine projekter sikkert i mål.

DKK 10.600,- ekskl. moms / 12.500,- ekskl. moms

2. december 2024

2 dage

København & Aarhus

4,8
Personlig udvikling

Personlig gennemslagskraft

Få værktøjer til systematisk at træne evnen til at træde i karakter som den bedste version af dig selv. Opnå et stærkt nærvær, som tiltrækker opmærksomhed

DKK 16.900,- ekskl. moms / 19.900,- ekskl. moms

6. maj 2025

3 dage

København

Har du behov for sparring eller har du spørgsmål?

Tina Holm
Senior Kompetencerådgiver

T: +45 5154 4128
M: tho@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik