Råd til nye ledere

Søg støtte og sparring til din nye rolle som leder

Af Pernille Yde Planck, januar 2021

At blive leder indebærer masser af nye udfordringer, udvikling og læring. Indimellem kan rollen også føles lidt ensom. Men du er ikke alene, og der er heldigvis rigtig mange steder, du kan hente hjælp, når du bliver i tvivl om, hvordan en opgave skal løses, eller du støder på udfordringer, som du ikke selv kan håndtere.

Hav en tæt dialog med din chef

Din chef kan være en rigtig god støtte, når du skal finde dig til rette i din nye rolle som leder. Derfor er det en god idé at have en tæt dialog med hende eller ham. Din chef kan blandt andet hjælpe dig med at præcisere din opgave, så du hele tiden er på rette vej.

I forhold til konkrete udfordringer, f.eks. med en medarbejder eller en samarbejdspartner, vil din chef ofte have både viden og erfaring at trække på, og din chef vil derfor kunne hjælpe dig ved at komme med input til, hvordan hun eller han ville håndtere udfordringen.

I samarbejdet med din chef er det vigtigt, at du deler den viden, du har fra din del af organisationen, f.eks. tilbagemeldinger fra kunder, medarbejdere osv. Det er noget, som mange nye ledere ikke tænker så meget over, men vidensdelingen betyder meget for din chefs muligheder for at forholde sig til dine opgaver og udfordringer. I dialogen vil din chef f.eks. kunne pege på områder, hvor I skal tilrette produktionen eller kommunikationen overfor kunderne. Din chef kan på den måde være en støtte i dit arbejde ved at anderkende din præstation, coache dig til næste skridt eller give dig konkret instruktion, hvis opgaven kalder på det.

Den viden, som du har, kan derudover også være vigtig for beslutninger, der bliver truffet længere oppe i organisationen. Hvis du f.eks. som salgschef ved, at efterspørgslen efter en bestemt variant af jeres produkt er særlig stor, er det vigtigt, at den viden kommer videre i organisationen. I dette eksempel kan vidensdelingen betyde, at I f.eks. sætter produktionen op for at sikre, at I kan levere. Eller at I måske sætter flere i salgsafdelingen til at arbejde med denne variant for at øge markedsandelen.

Del viden med dine lederkollegaer

Udover din chef har du også dine lederkollegaer, som du kan sparre med om både konkrete faglige opgaver og den ledelsesmæssige rolle.

En af dine opgaver som ny leder er at skabe samarbejde på tværs af organisationen, så I bliver så stærkt et team som overhovedet muligt. Når du deler viden og samarbejder på tværs, får du samtidig et værdifuldt netværk af ligestillede i organisationen. Dine lederkollegaer vil ofte have udfordringer, der minder om dem, du har, og det kan derfor være nyttigt at høre, hvad de gør, når de oplever udfordringer eller bump på vejen.

Husk, at selvom I måske indimellem kæmper om de samme ressourcer, har du og dine lederkollegaer stadig et fælles overordnet mål.

Tag på kursus, hvis du savner værktøjer

Hvis du ikke tidligere har fået nogen form for lederudvikling, kan det være, at du savner nogle konkrete ledelsesværktøjer. Er det tilfældet, kan det være en god idé at tage på et kursus, og få nogle redskaber, som kan styrke dig i din nye rolle.

Udover nye kompetencer vil et kursus også give dig mulighed for at møde andre nye ledere, der måske har de samme udfordringer som dig. Og du vil kunne stille og få svar på spørgsmål om, hvordan du løser konkrete opgaver.

På et kursus vil du også opleve, at rigtig mange sidder med fuldstændig de samme problemstillinger, dilemmaer, bekymringer og spørgsmål, som du gør som ny leder. Kurset vil derfor også give dig flere perspektiver på din nye rolle.

Få en mentor

Som ny leder kan du også have glæde af en ekstern mentor. En mentor er en erfaren leder, der gennem rådgivning, sparring, vejledning, coaching og feedback deler sine egne erfaringer og kompetencer for at hjælpe dig i din udvikling.

En mentor skal være en, som ikke har en aktie i den opgave, som du har i din organisation. Det vil sige, at det skal helst ikke være din egen leder. Det skal heller ikke være nogen, som du på anden måde i forvejen har et tæt samarbejde med.

Din mentor skal gerne være en, der har afstand til din ledergerning, og som derfor er fri af de bånd, der er for dem, der er direkte involveret i dine resultater.

Hvis det er en stor organisation, du er i, kan din mentor være en leder, der sidder et andet sted i organisationen. F.eks. en anden division eller en helt anden afdeling, hvor der ikke er noget naturligt sammenfald i jeres interesser.

Er du leder i en lidt mindre organisation, anbefaler vi i CfL, at du finder en ekstern mentor. Der er rigtig mange, der tilbyder at matche mentorer og mentees, så søg f.eks. på nettet efter en mentorordning.

Som mentor kan du også bruge en ledelsesrådgiver, der har alle værktøjerne i orden, og som er vant til at rådgive og coache nye ledere, f.eks. CfLs rådgivere.

Artiklen fortsætter under boksen..

Hent vores brochure og se vores kurser og programmer som er designet for nye ledere Brochuren giver et fuldt overblik over kurser og programmer til dig som ny leder og et indblik i kursernes opbygning og indhold. Ligeledes vil du finde en række udtalelser fra tidligere deltageres, som fortæller om deres udbytte og oplevelser. Udfyld formularen nedenfor, så sender vi brochuren direkte til din indbakke. Download brochure

Deltag i et professionelt netværk

Endelig kan et professionelt netværk med andre ledere på samme niveau som dig være et rigtig stærkt redskab i din lederudvikling. I et netværk er der ingen gensidig afhængighed i ledelsesopgaven, men udelukkende indbyrdes lyst til at blive bedre ledere.

I deler viden og inspiration, og du får et fortroligt rum, hvor du kan vende konkrete udfordringer og få ligestilledes uafhængige syn på, hvordan du kan agere. Det vil sige, at du i et fortroligt rum kan drøfte udfordringer, som du måske ikke kan vende i din egen organisation.

Når du skal vælge et professionelt netværk, er der nogle ting, som du skal være opmærksom på. For det første er det vigtigt, at netværket har den rigtige størrelse. Hvis I er for få, vil der ikke være nok dynamik i netværket. Omvendt skal I heller ikke være for mange, for så mister du den fortrolighed og den nærhed, der skal til, for at du får tilstrækkelig gavn af netværket.

Derudover er det vigtigt for både dit og din organisations udbytte, at netværket bliver professionelt faciliteret. Hvis du er interesseret i at høre om CfLs netværk, kan du læse mere her.  

Vi har samlet de 10 gode råd i en gratis e-bog Uanset din baggrund står du over for en helt ny opgave. Her er 10 råd, der kan hjælpe dig godt i gang i dit første lederjob. Download din gratis e-bog her
WEBCAST

Ny i lederrollen

At gå fra medarbejder til leder et stort skridt. Direktør Anja Neiiendam giver indblik i de største udfordringer og den nødvendige ændring i tankegang.

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Seneste artikler om at være ny i ledelse

Sådan undgår du den dårlige fyring

Måske findes den gode fyring slet ikke. Det gør den dårlige til gengæld, og en af dine fornemmeste opgaver som leder er at sikre, at medarbejderne oplever psykologisk tryghed i situationen.