Hvis du formår at tilpasse din ledelse til en given situation og en given medarbejder, opnår du de bedste resultater. Det er den helt enkle forklaring på, at ledelseskoncept SLII er blevet en succes. Læs interview med chefrådgiver Lars Hemmingsen, der har ansvaret for konceptet i CfL.
Af Annette Franck, seniorrådgiver i CfL, august 2023
”SLII er et evigt relevant ledelseskoncept. Det fremmer fokus på det helt afgørende i ledelse, nemlig blik for hvilken ledelse der er brug for i situationen, så folk lykkes med deres opgaver.”
Motivationen er tydelig, når Lars Hemmingsen, chefrådgiver i CfL, taler om SLII. Han er forretningsansvarlig for Blanchard ledelseskoncepterne hos CfL, hvor SLII er det absolut mest anvendte. Lars Hemmingsen er også Global Blanchard Partner og dermed CfL’s repræsentant i det internationale samarbejde. Den opgave har han taget på sig, fordi SLII er så vigtigt et ledelsesværktøj og helt i tråd med CfLs formål:
”CfL er sat i verden for at løfte ledelseskvaliteten i Danmark, og derfor er SLII også et fast element i mange af vores ledelsesuddannelser,” siger han.
Intuitiv og handlingsanvisende
”Blanchard var forud for sin tid, da de udviklede SLII,” konstaterer CfLs chefrådgiver.
SLII er et amerikansk ledelseskoncept udviklet i 1970’erne af Kenneth Blanchard. CfL har haft rettighederne til Blanchards koncepter i mere end 20 år, og Lars Hemmingsen har selv arbejdet som SLII trainer i knapt 10 år. Hans erfaring er, at forståelsen og anvendelsen er relevant for alle, der arbejder med ledelse. Uanset erfaring og ansvarsområde.
”Når vi taler ledelse, tænker de fleste på ledelse af medarbejdere, men i mange andre roller skal man skabe resultater gennem samarbejde, f.eks. som projektleder eller faglig specialist. Og mange skal i vidt omfang lede sig selv.”
På tværs af roller, ansvarsområder og erfaring hører chefrådgiverne ofte, at SLII opleves relevant og nemt at bringe ind i sit eget job. Både i ledelse af andre og til at kunne efterspørge den ledelse, man selv har brug for fra sin egen leder.
To ting går igen: At værktøjet er handlingsanvisende i konkrete situationer, og at principperne intuitivt hjælper til at få øje på behovet for ledelse i situationen.
Situationsbestemt og transparent
På få timer kan man få overblik over de grundlæggende principper i SLII. Fokus er på den konkrete opgave, og den medarbejder der skal løse den. Har medarbejderen kompetencer og engagement? Dette afgør hvilket udviklingsniveau, medarbejderen arbejder på. Afledt af dette kan lederen vurdere behovet for ledelse; en balance mellem instruerende og støttende ledelse.
Det er en vigtig pointe, at det altid er situationsbestemt. En medarbejder er aldrig på et fast udviklingsniveau, for det afhænger af medarbejderens konkrete opgave. Medarbejdere kan også være på forskellige udviklingsniveauer og dermed skulle ledes forskellige selvom de har samme opgaver. Det er væsentligt for Lars Hemmingsens motivation, at SLII synliggør disse behov for ledelse:
”Det er så sympatisk, at SLII er transparant og inkluderende. Det er ikke noget, man gør ved andre, men noget leder og medarbejder gør sammen. Og formålet er jo, at medarbejderen skal lykkes med opgaven, og lederen skal lykkes med at tilføre netop den ledelse, som mangler i situationen.
Artiklen fortsætter under boksen.