Decision Styles

Beslutningsstil - Hvordan træffer du beslutninger?

Når du skal samle en IKEA-reol, hvordan griber du det så an? Inddrager du andre, eller gør du det selv? Studerer du manualen, eller går du bare i gang? Og hvad fik dig til at vælge netop dén reol?
Værktøjet Decision Styles handler om at forstå sin egen og andres forskellige måder at gå til beslutninger på.

Vi træffer beslutninger og angriber opgaver på forskellige måder. Nogle kan lide processen og samarbejdet, andre fokuserer på resultatet. Nogle holder sig til planen, andre ændrer løbende på den.

Det er det, værktøjet Decision Styles handler om: at forstå sin egen og andres forskellige måder at gå til beslutninger på. Modellen opererer med fire såkaldte 'beslutningsstile': Den Besluttende, den Fleksible, den Hierarkiske og den Integrerende. Man er som person altid en kombination af de fire stile, hvor nogle dominerer, og andre spiller en mindre rolle.

 

Den besluttende er hurtig, målrettet, handlingsorienteret og effektiv

Den fleksible er hurtig, handlingsorienteret og omstillingsparat

Den hierarkiske er analytisk, metodisk og kvalitetsbevidst

Den integrerende er analytisk, undersøgende og kreativ

For at gøre det mere konkret spurgte jeg CfL's chefrådgiver Annette Elgaard Bøttger, hvordan indbegrebet af de fire beslutningsstile ville gå til den opgave at samle en IKEA-reol. Hun opstillede disse fire scenarier:

Den besluttende vil ikke bede om hjælp, men klare det hele selv ud fra manualen og følge den trin for trin. Hvis man vil have tingene gjort ordentligt og effektivt, må man gøre det selv. Den besluttende vil derfor ofte i konkurrence med de andre få samlet reolen først.

Den fleksible vil gerne have selskab og sparring fra andre, og fokus vil ikke være på at følge instruktionerne, men snarere at eksperimentere sig frem i løbende dialog med de andre. Den fleksible kigger ikke på manualen først, men på materialerne, og overvejer, om det ikke giver sig selv. Måske opdager hun først til sidst, at der ikke skulle tre hylder i reolen, men fem. Men beslutter sig for, at det faktisk ser bedre ud med tre hylder, og når derfor et mere kreativt resultat.

Den hierarkiske har en lang beslutningsproces og forsøger at vælge den bedste reol ud fra de test der findes. Når elementerne pakkes ud, studerer hun manualen grundigt, tjekker at alle skruer er der, planlægger hele processen, før hun begynder og ordner de forskellige elementer, efter hvilke der skal bruges sammen. Hvis andre personer inviteres ind, er det den hierarkiske, der leder og fordeler og forventer at folk følger planen. Men måske vil hun faktisk helst gøre det selv. Den hierarkiske er ret sikker på at få samlet reolen korrekt i første forsøg.

Den integrerende vil bruge tid på at finde den bedste reol til det specifikke formål. Han vil orientere sig lidt i manualen først for at få et generelt overblik. Han vil gerne have hjælp, og lader de andre indtage de roller, de selv ønsker. Eller måske, hvis de andre fx er hans børn, vil han give dem de roller, de kan lære mest af. Reolen bliver samlet i et samarbejde, som alle har fået noget ud af.

Rollestil og den indre stil

Som person er man en blanding af de fire stile, og det er man endda på to niveauer i Decision Styles – man har nemlig en rollestil og en indre stil. Rollestilen er den, man udøver i sammenhænge, hvor der er mange mennesker, man skal lede, eller hvor man ikke kender dem så godt. Den indre stil er den, man er præget af, når man er alene eller arbejder sammen med nogen, man kender godt.

Det betyder ikke, at rollestilen bare er en facade; det er reelt den måde, man agerer på, når man er bevidst om sin position. Min rollestil er præget af den integrerende og den hierarkiske, mens min indre stil er stærkt fleksibel. Det er altså et komplekst samspil af beslutningsstile, og det kræver en dialog med en certificeret ekspert i Decision Styles at udlægge, hvad det præcis betyder for én selv.

Målet er ikke blot, at man lærer sig selv bedre at kende, men i lige så høj grad at man forstår alle måder at træffe beslutninger på og bliver bedre til at skifte mellem dem. For din beslutningsstil er ikke et medfødt og indgroet karaktertræk; det er netop en stil, du har tillært dig, og den gode leder formår at skifte beslutningsstil, efter hvad situationen kræver.

Nogle gange skal der handles hurtigt og effektivt, andre gange er kreativitet, analyse eller samarbejde vigtigt at inddrage i processen. Der vil altid være nogle af de fire stilarter, man er mest tilbøjelig til at udøve men jo flere stilarter, man har på repertoiret, des bedre vil beslutningsprocesserne forløbe – alt andet lige.

Læs også: Den rette beslutningsstil sikrer god eksekvering

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du spørgsmål?

Annette Elgaard

 

Annette Elgaard Bøttger
Senior Leadership Consultant

T: +45 2098 3908
M: aeh@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om medarbejderudvikling

Helt i orden, at folk stiller krav til arbejdslivet

Vi er fire generationer på arbejdsmarkedet, og måske skal vi ældre prøve at lytte lidt mere til de unge, i stedet for at kløjs i at de ofte tager udgangspunkt i egne nære behov. Læs kommentar af CfL's direktør Thomas Hanssen.