Guide til agil projektledelse

Inden for projektledelse er agilitet et nøglebegreb. Næsten alle moderne projekter bærer præg af agilitet, men hvad er det egentlig?


CfL, maj 2022

Ordet agilitet betyder i al sin enkelthed smidighed eller hurtighed - positive tillægsord for projekter og projektledelse. Den agile projektledelse er dog ikke helt så simpel at definere i praksis, hvilket vi vil dykke ned i i denne artikel.

Artiklen fortsætter under boksen.

Hvad er agil projektledelse?

Agil projektledelse er en metodologi, der fokuserer på at levere værdi til kunden gennem korte iterationer. Den er baseret på principperne i det agile manifest og bygger i høj grad på samarbejde mellem teamet og kunden.

Det grundlæggende paradigme er, at verden ikke er statisk, og at man hele tiden lærer. Det betyder, at agile projektledelsesmetoder anvendes på projekter, hvor kompleksiteten er så høj, at man ikke kan gennemskue løsningen på forhånd.

Der findes mange forskellige agile projektstyringsmetoder. Alle disse metoder har de samme grundlæggende principper. De lægger alle vægt på vigtigheden af konstant læring og tilpasning.

Læs også: Rejsen mod den agile organisation

Med agil projektledelse er målet at udnytte den naturlige strøm af projekter. Dette gøres ved konstant at lære af fejl og succeser. På denne måde kan agil projektledelse hjælpe dig med at levere vellykkede projekter, selv under de mest udfordrende omstændigheder.

Læs generelt om projektledelse her

Artiklen fortsætter under boksen.

Det agile manifest

Det agile manifest blev skabt i 2001 af en gruppe softwareudviklere, der var frustrerede over den traditionelle vandfaldsmetode til projektledelse. De bestemte fire nøgleværdier, som ville skabe en mere succesfuld måde at arbejde på:

  • Individer og interaktioner frem for processer og værktøjer
  • Fungerende software frem for omfattende dokumentation
  • Kundesamarbejde frem for kontraktforhandlinger
  • Reaktioner på ændringer frem for at følge en plan

Disse værdier danner grundlaget for de fleste agile metodologier.

Kompleksitet og agilitet går hånd i hånd

Hvis du som medarbejder eller projektleder har været involveret i bare ét digitaliserings- eller IT-projekt, ved du, at der er en risiko for, at opgavens omfang vokser eller ændres, mens du arbejder på det. Det er ofte en kilde til frustration, men digitalisering og IT er uundgåeligt, hvis du vil være førende inden for dit område.

Det kan være, at du er nødt til at oprette en ny webshop og fuldstændig redesigne den eksisterende forretningsmodel, eller noget mere simpelt som at bruge chat-bots til at strømline den umiddelbare og enkle kundekontakt.

I begge tilfælde har du brug for agilitet til at håndtere kompleksiteten. Kompleksiteten forsvinder ikke, så vi skal lære at håndtere den. Og den gode nyhed er, at agilitet og kompleksitet kan gå hånd i hånd.

Der er fire hovedmetoder til at håndtere kompleksitet:

  • Accepter den og gør ingenting
  • Bryd det ned i håndterbare dele
  • Find en enklere måde at gøre tingene på
  • Automatisér det væk

Hvilken du vælger afhænger af situationen, men alle fire har deres plads. Det vigtigste er at være opmærksom på mulighederne og forstå, at kompleksitet ikke behøver at være en dårlig ting. Det kan faktisk være en mulighed for at lære og vokse.

Læs også: Nyt organisationsdesign? Tænk dig godt om

Skal du vælge mellem klassisk og agil projektledelse?

Det korte svar er nej. Du kan - og bør - bruge begge metoder sammen for at opnå de bedste resultater.

Kompleksitet og agilitet går hånd i hånd. Jo mere komplekst projektet er, jo mere har du brug for agile metoder for at håndtere det effektivt. Men samtidig har du også brug for klassiske projektledelsesværktøjer og -teknikker til at supplere agile metoder.

Hvis du f.eks. leder et komplekst softwareudviklingsprojekt, skal du bruge agile metoder til selve udviklingsprocessen. Men du skal også bruge klassiske projektstyringsværktøjer og -teknikker til aspekter som risikostyring, interessentstyring og rapportering.

Du skal derfor ikke tænke på agil vs. klassisk projektledelse. Tænk i stedet på, hvordan du kan bruge begge metoder sammen for at opnå de bedste resultater for dit projekt.

Artiklen fortsætter under boksen.

Kurser i projektledelse

Løft dine kompetencer i projektledelse. Vi tilbyder kurser til alle niveauer, fra grundlæggende projektledelse til Scrum Master og avancerede PRINCE2®-certificeringer.

Hvilken agil metode skal du bruge?

Der findes et væld af agile metoder. Scrum, Kanban og PRINCE 2®. er blot et par eksempler. Disse rammer giver mulighed for fleksibilitet og kundefeedback i hvert udviklingsstadie, hvilket resulterer i et produkt af højere kvalitet.

Agile metoder har vist sig at være særligt effektive i forbindelse med udvikling af IT-systemer og platforme, hvor nye funktioner og forbedringer skal leveres til kunderne hyppigt. Agile metoder er dog ikke kun begrænset til it-projekter. De kan også bruges effektivt i mere traditionelle projekter.

Som projektleder er det vigtigt at have en omfattende forståelse af både agile og traditionelle projektledelsesmetoder for at få succes i det komplekse forretningsmiljø af i dag.

 

Bagsiden ved agile projekter

Bagsiden er, at det kan være svært at planlægge for det ukendte. Fordi du ikke ved, hvad der skal gøres, er du nødt til at stole på andre metoder, som f.eks. Scrum, til at styre din kortsigtede planlægning. Dette kan dog føre til tab af overblik, da Scrum er en produkt- og ikke procesorienteret metode.

En anden udfordring ved agile projekter er, at de ofte kræver mere kommunikation end traditionelle projekter. Det skyldes, at agile projekter typisk er mere distribuerede, hvor teammedlemmerne arbejder forskellige steder. Det kan gøre det svært at holde alle på samme side og kan føre til misforståelser.

Endelig kan agile projekter være vanskeligere at styre end traditionelle projekter, fordi de har en tendens til at være mere komplekse. Det skyldes, at der typisk er flere interessenter involveret i et agilt projekt, og hver interessent har sine egne mål. Det kan gøre det svært at holde styr på alle de bevægelige dele og sikre, at alle arbejder hen imod det samme mål.

På trods af disse udfordringer kan agil projektstyring være en fantastisk måde at styre projekter på. Det kræver bare lidt mere planlægning og kommunikation for at gøre det til en succes.

Ønsker du at lære mere om Agil projektledelse afholder vi kurset Professionel SCRUM Master, hvor du bliver klædt på til at anvende metoden i din egen organisation.

TJEKLISTE

Tjekliste - Projektledelse

For at sikre dig den bedste start som projektleder har vi udarbejdet en tjekliste, der indeholder de vigtige emner, du skal være opmærksom på som projektleder.

Læs også

Guide til projekttrekanten

Forståelsen og anvendelsen af projekttrekanten hjælper projektledere med succes. Læs hvorfor i denne guide til projekttrekanten.

Her er de mange fordele ved Gantt-diagrammer

Et Gantt-diagram kan være et uundværligt værktøj for dig som projektleder. De giver dig et visuelt overblik over alle de aktiviteter, elementer og relationer herimellem, der findes i et projekt.

Hvad er vandfaldsmodellen?

Indenfor projektledelse er vandfaldsmodellen et kendt fænomen. Den er også kendt under det noget længere og mindre fængende navn softwareudviklingens livscyklus model, og har til formål at strukturere design- og udviklingsprocesser.

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.