rådgivning

3 veje til at styrke den mentale sundhed

Efter en lang hjemsendelsesperiode er de fleste medarbejdere tilbage på de fysiske arbejdspladser. Det kræver en særlig indsats af dig som leder. Især over for de mest sårbare grupper.

Af Lars Hemmingsen, seniorrådgiver i CfL, august 2020

Hjemsendelse som følge af COVID-19 er ved at være slut - i hvert fald for nu - og de fleste organisationer har tilbagekaldt medarbejderne til moderskibet, hvor de sædvanlige arbejdsstrukturer er ved at genfinde sig.

Spørgsmålet er nu, om vi kan regne med - eller i det mindste håbe på - at tingene falder på plads, at effektiviteten genfinder sig og den enkeltes trivsel vender tilbage til niveauet før krisen.

Ifølge undersøgelsen Mental Sundhed hos hjemsendte funktionærer, som CfL og Human Engage har gennemført primo maj 2020 i 27 danske virksomheder med i alt 2.452 respondenter, er der grund til optimisme. Når det så er sagt, peger undersøgelsen også på, at der er stor forskel på, hvordan hjemsendelse har påvirket forskellige grupper.

De unge, de enlige og dem uden børn har været de mest udsatte i hjemsendelsesperioden, og de kalder derfor på ekstra ledelsesfokus i den kommende tid.

Artiklen fortsætter under boksen

Hent rapporten om Coronakrisens påvirkning af medarbejderes mentale sundhed I samarbejde med Human Engage har vi gennemført en undersøgelse blandt ca. 2500 medarbejdere i 25 danske organisationer. Hent rapporten

Her kommer 3 ledelsesråd, som alle kræver forberedelse og dermed noget af din tid.

1. Giv dig tid til en 1-1 samtaler

Spørg konkret ind til, hvordan de enkelte har haft det i perioden. Hvad var det værste og det bedste, og hvad længtes de mest efter? Vær gerne åben om, hvordan du selv har haft det i perioden, og hvad du selv tager med af erfaringer fra din egen situation.

2.  Åbn dialogen med teamet om oplevelsen af hjemsendelsen

Læg vægt på, at opfattelserne er forskelligartede, og at der både er gode og mindre gode erfaringer, men at det er erfaringer, som kan gøre teamet klogere på, hvilke behov og forudsætninger, der er brug for. Hvad vil I eksempelvis håndtere anderledes, hvis samme situation opstår igen? Hvordan vil teamets beredskabsplan se ud? 

3. Genetablér det sociale, investér i at have stærke relationer

Det klart største afsavn hos hjemsendte har været afstanden til kollegerne. Nu hvor de fleste er tilbage, så find ud af, hvordan det relationelle dyrkes. Det er i spidsbelastninger, i kriser og under forandringer, at sammenhængskraften i teamet viser sit værd. Sæt budget og tid af til events, der primært handler om at styrke det sociale, og vær transparent omkring investeringen. 

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du spørgsmål?

 

Lars Hemmingsen
Strategic Leadership Consultant

T: +45 5154 4191
M: lhe@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om ledelse

Guide til projekttrekanten

Forståelsen og anvendelsen af projekttrekanten hjælper projektledere med succes. Læs hvorfor i denne guide til projekttrekanten.