Derfor skal du arbejde med situationsbestemt ledelse

Som leder har du formegentlig en eller to ledelsesstile, som du vedkender dig. Det kan være tilgange, som du er dygtig til at bruge, tilgange du følger dig tryg ved og som dine medarbejdere genkender. De passer bare ikke til alle situationer. Med situationsbestemt ledelse kan du med simple greb blive markant bedre til at skabe mere udvikling og større trivsel – både i dagligdagen og når store forandringer rammer.

Af Marie Hundevad Malmer, opdateret 2024

Mestring af komplekse ledelsessituationer

At være leder indebærer ofte at navigere gennem komplekse og skiftende situationer. Det er essentielt, at du som leder kan tilpasse din ledelsesstil til dine medarbejderes forskellige kompetenceniveauer og motivationsgrader. At lede situationsbestemt giver dig mulighed for at skabe en fleksibel og tilpasset ledelsesramme, som hjælper dig med at udvikle en varieret og dynamisk ledelsesstil.

Hos CfL er kurserne i situationsbestemt ledelse baseret på Ken Blanchards anerkendte model, SLII®. Der er flere årsager til, at CfL har valgt at gøre brug af SLII® som metode:

  • SLII® er et af de mest udbredte og afprøvede ledelsesværktøjer på globalt plan.
  • Konceptet er kendt for sin tilgængelighed og lette forståelighed, samt det faktum, at det kan anvendes på tværs af forskellige professioner og kulturelle baggrunde.
  • Implementering af SLII® har vist sig at have en positiv indvirkning på arbejdspladser, hvilket gavner både ledere og organisationer.
  • Flere af Danmarks største virksomheder anvender Blanchards værktøjer, især SLII®, som et fælles sprog inden for ledelse.

Siden 2001 har Blanchard i Danmark leveret lederudviklings- og træningsprogrammer til førende organisationer. Hos CfL er vi stolte af at være Blanchard Partner og eneansvarlige for salg, implementering, undervisning og certificering af disse programmer i Danmark.

Både CfL og Blanchard har samme mission - nemlig at løfte ledelseskvaliteten, hvilket i høj grad gør partnerskabet meningsfuldt for begge parter.

Tilpasset ledelse: Mød dine medarbejdere, hvor de er

Effektiv ledelse kræver at du tilpasser din tilgang til den enkelte medarbejders engagement og kompetencer. En one size fits all-strategi fungerer ikke, da du ved denne tilgang overser den enkelte medarbejders behov i den givne situation.

Når du står overfor en medarbejder, som har mindre erfaring med en opgave, er det vigtigt, at du indtager en instruerende rolle. Her er struktur, klare vejledninger og tydelige rammer afgørende. Når du derimod står overfor en medarbejder, der er erfaren og selvstændig i forhold til opgaven, vil en mere delegerende tilgang, hvor du overlader mere ansvar, være passende.

SLII® opdeler medarbejderes udviklingsniveau i fire kategorier (R1 til R4) og foreslår en specifik ledelsesstil tilpasset hvert niveau:

  • R1 (Lav kompetence, høj motivation): Bedst med en vejledende/direktiv ledelsesstil.
  • R2 (Noget kompetence, variabel motivation): Bedst med en coachende tilgang.
  • R3 (Høj kompetence, variabel motivation): Bedst med en støttende ledelsesstil.
  • R4 (Høj kompetence, høj motivation): Bedst med en delegerende ledelsesstil.

SLII®-modellen lægger stor vægt på lederens evne til at diagnosticere medarbejdernes udviklingsniveau og derefter anvende den mest passende ledelsesstil for at maksimere både effektivitet og udvikling.

Som leder er det afgørende, at du kan veksle mellem forskellige ledelsesstile – fra at guide dem, der føler sig usikre, til at udfordre de erfarne og kompetente medarbejdere, og endelig til at give frihed til dem, der er klar til at tage selvstændigt ansvar. Denne alsidighed i din ledelsesstil understøtter medarbejderens personlige og faglige vækst, samtidig med at det øger din organisations fleksibilitet og tilpasningsevne.

Professionel undervisning og opfølgning

Når man deltager på SLII®-kurset, mærker man straks programmets internationale rødder og det høje faglige niveau, som ligger til grund for konceptet. Det sikrer deltagerne et udbytterigt forløb, hvor de kan forvente høj kvalitet i både forberedelsen til programmet, selve facilitering, undervisningsmaterialet og det efterfølgende arbejde med at implementere den nye læring i egen organisation.

Programmets opbygning og undervisningsmaterialerne er løbende blevet forbedret med udgangspunkt i de mere end 5 millioner kursusdeltageres værdifulde feedback.

SLII® løfter medarbejdernes engagement til nye højder

Når du bruger SLII®-mindsettet, giver det dig et kraftfuldt værktøj til at forstå, hvor hver enkelt medarbejder befinder sig i sin udviklingsproces i forhold til en given opgave. Det gør det muligt for dig at justere din støtte og vejledning til den enkeltes behov, hvilket bidrager til medarbejderens oplevelse af at have en forstående leder, som har øje for den enkelte. Som konsekvens vil graden af tillid og åbenhed øges og relationen mellem medarbejder og leder bliver stærkere. Alt i alt vil dine medarbejdere blive mere engagerede i både deres arbejdsopgaver og i at bidrage positivt til arbejdspladsen.

Aktiv lytning er et stærkt ledelsesredskab

Chefrådgiver Lars Hemmingsen udtaler:

”Mange ledere er mindre begejstrede for at håndtere de lidt sværere situationer, hvor der i sagens natur opstår komplekse dilemmaer og uhensigtsmæssige følelser. Det bliver dermed nemmere at operere med min dør står altid åben – princippet, hvor ansvaret i højere grad pålægges andre. Men hvis du har sagt ja til ledelsesopgaven, har du også sagt ja til at investere tid i at udvikle og være tæt på dine medarbejdere – og også til at hjælpe når tingene ikke fungerer. Det kræver samtaler og nærvær. Lyt, lyt, lyt og spørg! På den måde bliver du bedst i stand til at tilføre det, der mangler i situationen. Nogle gange skal du skrue op for instruktion, retning og målsætning og andre gange for intensiv lytning, facilitering og anerkendelse – og nogle gange begge dele. Indsigten i hvornår, kræver at du er tæt på!”.

Ledelse skal være fleksibel

Som bekendt er alle medarbejdere forskellige, men også den enkelte medarbejder har forskellige behov for ledelse i udførelsen af forskellige opgaver. God ledelse er med andre ord situationsbestemt.

Hvis du formår at justere din ledelsesstil i forhold til situationen, er det optimalt. Men for at blive i stand til det, er det helt essentielt, at du kender din primære ledelsesstil. Altså den stil du oftest tyer til i det daglige og som måske endda ligger godt på rygraden.

Undervejs i SLII®-forløbet vil vi teste hvilken ledelsesstil, som er din foretrukne. Testresultatet genkender de fleste ledere hurtigt, og det giver ofte et smil på læben.

Små justeringer kan gøre en stor forskel

Lars Hemmingsen, chefrådgiver i CfL, udtaler desuden:

”Jeg oplever stort set altid, at SLII®-træningen giver umiddelbar begejstring hos de ledere, jeg har på workshoppen, og de kan med det samme se, hvordan det resonerer med deres egne oplevelser af god eller dårlig ledelse. Nogle går direkte ud og implementerer det i egen organisation, mens andre starter med at bruge mindsettet i deres egen ledelse. I begge tilfælde sker der en påvirkning, som medarbejdere kvitterer for. Det kan vi se, hvis vi måler adfærdsændringen hos lederne ca. 5-6 uger efter træningen. Det overrasker de fleste ledere, at den positive respons kommer så hurtigt.”

Fordele ved situationsbestemt ledelse

Den største fordel ved at lede situationsbestemt er, at du som leder får værktøjerne til at tilpasse din ledelsesstil til helt konkrete situationer. Du bliver bevidst om dit valg af ledelsesstil og lærer at tilbyde den nødvendige støtte og vejledning til dine medarbejder med udgangspunkt i den helt konkrete situation. Når du formår at tilpasse din ledelsesstil, vil du opleve, at medarbejderne bliver mere engagerede og motiverede. Når medarbejderne føler sig set, hørt og støttet af deres leder, er de mere tilbøjelige til at yde deres bedste og arbejde målrettet mod virksomhedens mål.

En anden fordel ved situationsbestemt ledelse er, at det fremmer medarbejderes faglige udvikling. Når du som leder tilbyder den rette støtte og vejledning i forhold til en given opgave eller et konkret projekt, kan du hjælpe medarbejderne med kontinuerligt at udvikle deres kompetencer og opnå større succes i deres arbejde. Fagligt stærke medarbejdere, som har mulighed for at udvikle og styrke deres faglighed, vil være mere tilfredse og bidrage positivt til kulturen på arbejdspladsen.

Afslutningsvis kan situationsbestemt ledelse bidrage til øget effektivitet og produktivitet i organisationen. Ved at tilpasse din ledelsesstil til den enkelte situation og medarbejder, kan du skabe de optimale rammer for arbejdet og sikre, at ressourcerne bliver udnyttet på bedste vis. På den måde forøges kvaliteten af arbejdet, du og dit team opnår bedre resultater og en mere effektiv arbejdsproces.

Ofte stillede spørgsmål

Situationsbestemt ledelse blev udviklet af Paul Hersey og Kenneth Blanchard i 1969. Det er en ledelsesmetode, hvor lederen tilpasser sin ledelsesstil til den konkrete situation og de medarbejdere, han eller hun står overfor.

"Situationsbestemt ledelse" og "SLII®" refererer begge til koncepter inden for ledelsesteori, men SLII® er en specifik model indenfor den bredere ramme af situationsbestemt ledelse.

Situationsbestemt ledelse: Dette er et overordnet ledelseskoncept, der er baseret på ideen om, at effektiv ledelse kræver, at en leder tilpasser sin ledelsesstil til medarbejdernes udviklingsniveau og situationens krav. Konceptet blev en stor succes indenfor ledelse, da Paul Hersey og Ken Blanchard i 1960'erne beskrev tilgangen.

SLII® (Situational Leadership II®): SLII® er en videreudvikling af den oprindelige teori om situationsbestemt ledelse, udviklet af Ken Blanchard og andre. Denne model fokuserer mere detaljeret på interaktionen mellem lederens ledelsesstil og medarbejderens udviklingsniveau.

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du spørgsmål?

 

Lars Hemmingsen
Strategic Leadership Consultant

T: +45 5154 4191
M: lhe@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om medarbejderudvikling