Toplederbarometer 2035: Fremtiden kan bare komme an!
På tværs tværs af sektorer og virksomhedsstørrelse er danske topchefer overvejende optimistiske, viser Toplederbarometeret 2035. Det er der en god grund til, siger CfLs CEO Thomas Hanssen.
Af Anja Neiiendam og Thomas Hanssen, direktører i CfL, december 2022
I en fjern fortid - for sådan ca. 20 år siden - blev den tredobbelte bundlinje introduceret som et nyt begreb i dansk erhvervsliv. Anført af Novo Nordisk blev indtjeningsmål toppet med målsætninger for miljø og social ansvarlighed.
Allerede dengang førte det til heftige diskussioner om de uendeligt mange krav til erhvervslederne i en stadig mere kompleks verden.
Siden er kravene bare vokset. I dag taler ingen om CSR - corporate social responsibility - men om bæredygtighed eller ESG, der står for Environment, Social og Governance. Strukturelt skal vi forholde os til agile organisationer, og i dagligdagen skal vi kunne lede hybridt. Tilføj højhastighed til alle parametre, og vi har en cocktail, der kan skræmme selv de mest passionerede ledere væk.
Flere undersøgelser indikerer da også, at færre vil være ledere. Her et par nedslag.
I november bragte Djøf-bladet en artikel om, at færre vil værre topchefer i staten, fordi presset på de øverste embedsmænd er større end nogensinde før.
I august kunne Akademikerbladet med henvisning til Danmarks Statistik berette, at antallet af unge ledere er faldet betydeligt de seneste år. I 2018 var der 24 procent færre ledere under 35 år end i 2008.
Det er bestemt en bekymrende udvikling, men når det så er sagt, så har det altid været krævende at være leder – i hvert fald en god leder. Det har altid været et vilkår, at man som leder skal kunne håndtere nye krav fra eksterne og interne interessenter og konkurrenter.
Ledelse har altid krævet udvikling, og i stedet for at dvæle ved fortrædelighederne, så lad os løfte kvaliteten af ledelse i Danmark. Det er her, CfL kommer ind i billedet. Det er her vores purpose og pay off – Bedre ledelse. Bedre resultater - skal bringes i spil.
CfLs formål er populært sagt at løfte ledelseskvaliteten i Danmark, og vi tror helhjertet på, at ledelse er den enkeltfaktor, der har størst betydning for værdiskabelse.
Ledelse, der rækker ud over bundlinjen, har altid været omdrejningspunktet i CfL. Helhed og ansvarlighed er en del af vores DNA, og det er god ledelse, der kan imødekomme kompleksiteten og de evindelige foranderlige krav. Det er kvalitetsløft i ledelse, der skal gøre det attraktivt at være leder.
Det kan ske på adskillige måder, og for mange ledere og HR begynder udviklingen i foreningen CfL.
Det unikke ved CfL er, at vi er ejet af medlemmerne, og alle virksomheder - private såvel som offentlige - kan blive medlem. Foreningen udgør vores base, vores community, som vi kalder det, og i mange organisationer er det community-aktiviteterne, der udgør grundstammen i den løbende ledelsesudvikling.
Alle medlemsorganisationer har fri adgang til de fleste community-arrangementer, herunder otte årlige CfL-Klubhusmøder, hvor CfLs rolle er at sætte dagsordenen. Temaerne fastlægges i samarbejde med vores Advisory Board.
Diskussioner gør det dog ikke alene. Vi faciliterer til enhver tid ny forskning og nye metoder, men vores tilgang er handlingsorienteret.
Paradigmerne skifter, og det er derfor forskelligt fra år til år, hvilke konkrete dagsordner der præger aktiviteterne i CfL-Community. Sidste år fyldte kriseledelse og mentalt sundhed godt op på agendaen i de fleste organisationer, og i år vil etik og rekruttering være blandt de helt store temaer.
Her kan du se de otte CfL-Klubhusmøder. Tilmeld dig allerede nu.
24. januar
Styrk virksomhedens rekruttering
4. marts
Bliv klar til nye organisationsformer
29. april
Få styr på dit etiske lederkompas
10. juni
26. august
7. oktober
4. november
6. december
Som forening er CfL en nonprofitorganisation, men som ledelseshus udbyder vi det fulde spektrum af ydelser, der skal til for udvikle ledere og organisationer. På tværs af forretningsområder har vi et stærkt ledelsesfagligt team af erfarne rådgivere og højt uddannede specialister, der tilbyder:
Det er bare at komme an. Næsten uanset din indgang til CfL får du indsigt i nye såvel som velafprøvede teorier og metoder, og du får altid en indføring i konkrete værktøjer, der kan hjælpe dig med at løse dine personlige eller din organisations udfordringer.
CfL er sat i verden for at løfte ledelseskvaliteten i Danmark, og det er vores opgave at klæde ledere og HR på til at håndtere alle de nye krav, der opstår. I teori, men i særdeleshed i praksis.
På tværs tværs af sektorer og virksomhedsstørrelse er danske topchefer overvejende optimistiske, viser Toplederbarometeret 2035. Det er der en god grund til, siger CfLs CEO Thomas Hanssen.
Hvis du arbejder med ledertrivsel – eller skal i gang med det – så lær af Københavns Kommune. Her har en særlig enhed anført af Mette Kjærgaard Svendsen, chefkonsulent i Arbejdsmiljø København, i flere år arbejdet med trivsel, stress og ledelse.
Få resultaterne af CfLs undersøgelse af danske lederes aktuelle mentale sundhed, hvad der begejstrer og belaster dem, og hvad de savner i deres arbejdsliv.
Ny undersøgelse fra CfL viser, at ledernes mentale sundhed ifølge det anerkendte WHO-5-indeks ligger på grænsen til høj risiko for stressbelastning. Læs hovedresultater og download e-bog om hele undersøgelsen.
Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.
Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.