Toplederbarometer 2035: Fremtiden kan bare komme an!
På tværs tværs af sektorer og virksomhedsstørrelse er danske topchefer overvejende optimistiske, viser Toplederbarometeret 2035. Det er der en god grund til, siger CfLs CEO Thomas Hanssen.
Fremtidens produktudvikling i pumpegiganten Grundfos kommer til at ske 24 timer i døgnet gennem et tværkulturelt ledet samarbejde mellem ansatte i forskellige tidszoner. For at det skal kunne lade sig gøre, har Grundfos i Bjerringbro indledt et treårigt samarbejde med CfL, der har meget stor erfaring med rådgivning og udviklingsforløb målrettet internationale ledelser.
Samarbejdet har til formål at udvikle en mere specifik og konkret viden om, hvad det kræver, når medarbejdere skal ledes på distancen, og den indsamlede viden skal bruges til at udvikle Grundfos’ ledere og medarbejdere.
Grundfos har i dag fabrikker, salgskontorer og udviklingsafdelinger over hele verden, og selv om det får de fleste til at opfatte koncernen som en global virksomhed, er der endnu et stykke vej at gå, forklarer Gunnar Tindborg, der er afdelingsleder på Poul Due Jensen Akademiet i Bjerringbro. ”En international koncern har typisk kernekompetencerne samlet i hovedkvarteret med nogle enheder rundt omkring, som er hovedkvarterets forlængede arm. En global koncern lægger konsekvent sine aktiviteter derhen, hvor det giver bedst mening at have dem i forhold til kunder, kompetencer eller råvarer,” siger Gunnar Tindborg.
I Grundfos er man allerede i dag klar over, at der er et potentiale i at have medarbejdere ansat over hele verden, og at Grundfos’ udviklingsafdelinger i princippet kunne arbejde alle døgnets timer. ”Hvis vi bliver gode til det, kan vi delegere opgaverne, så de konstant bliver bearbejdet et eller andet sted. Der er også et potentiale i diversiteten mellem de forskellige kulturer. Udfordringen er at få høstet potentialet,” siger Gunnar Tindborg.
Projektdirektør Jimm Feldborg hos Grundfos i Bjerringbro har med alle koncernens udviklingsprojekter at gøre:
”Min interesse for at gå ind i projektet med CfL er, at jeg har som mål at kunne accelerere vores evne til at udvikle og gennemføre projekter og til at give profit. Derfor skal jeg have akkumuleret viden om ledelse på distancen, så vi ved, hvordan vi skal operere i denne nye verden, så det får impact på hele forretningen og ikke kun de steder, hvor vi har enkelte projektledere, som er født med en gave af talent for virtuel ledelse.”
I projektgrupperne under Jimm Feldborg indgår produktion, salg, udvikling og marketing, og de eksisterende projektudviklere er opvokset med, at de sidder sammen i Bjerringbro og bagefter ruller projekterne ud over hele verden.
”Det har kunnet gå, så længe vi har været fokuseret på vores hjemmemarked og på Vesteuropa. Men vi kan se, at den store vækst kommer på markeder som BRIK-landene og sågar i USA, som stadig har et kæmpe potentiale for Grundfos. Derfor skal mine projektledere kunne navigere i en verden, hvor der etableres kompetence HUBS andre steder end i Bjerringbro og skal kunne gennemføre projekter ved hjælp af dem og ved hjælp af virtuel ledelse,” siger Jimm Feldborg.
Gunnar Tindborg i Poul Due Jensens Akademi ser en veludviklet ledelse på distancen som en mulighed for at overvinde de kulturelle barrierer.
”Vi er jo rundet af den skandinaviske ledelsestradition, som tager udgangspunkt i en rimelig flad struktur med ret svage hierarkier og en rimelig uformel facon. Bare vi kommer til Tyskland, er man meget mere formel og opmærksom på hierarkier. I Asien vil du opleve en meget indirekte og meget mere relationsbaseret tilgang til tingene. Og tager du til USA, har du en ekstrem direkte facon. Vi bruger ironi herhjemme, hvilket englænderne også er ret gode til. Kombinerer man derfor manglende kulturel forståelse med et virtuelt medie, kan det gå helt galt.” ”Derfor er pointen i samarbejdet med CfL at få udfoldet det potentiale, der ligger i at bruge virtuel ledelse på den mest effektive og gavnlige måde,” siger Gunnar Tindborg.
Hos CfL ledes projektet af erhvervspsykolog Rikke Lindekilde, der skriver en ph.d. om opgaven. Hun siger om udfordringerne med virtuel ledelse:
”Tendensen generelt er, at mange ledere går fra at lede på almindelig vis til pludselig at lede på distancen. Det giver dem nogle helt nye ledelsesmæssige udfordringer, som de ikke har viden eller værktøjer til at håndtere.”
”Det er f.eks. vanskeligt at opleve, at man ikke har føling med, hvad der foregår på distancen, og det kan være en stor udfordring for den enkelte leder at finde den rette balance mellem at have tillid til, at medarbejdere på distancen har det godt og laver, hvad de skal, og samtidig sikre sig en vis kontrol med eller overblik over dét, der foregår,” siger Rikke Lindekilde.
Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.
Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.
Henrik Hvolbøll Eriksen
Senior Relations Manager
T: +45 2565 9000
E: her@cfl.dk
Cristian Willum
Senior Relations Manager
T: +45 51 54 41 04
E: cwg@cfl.dk
På tværs tværs af sektorer og virksomhedsstørrelse er danske topchefer overvejende optimistiske, viser Toplederbarometeret 2035. Det er der en god grund til, siger CfLs CEO Thomas Hanssen.
Hvis I skal i gang med at arbejde med interne ledernetværk, så lad jer inspirere af Direktoratet for Kriminalforsorgen. Organisationen har i samarbejde med CfL udviklet et tværgående ledernetværk for personaleledere.
Læs her hvordan du skaber high performance teams, der trives og skaber resultater. Læs også hvad der kan forhindre dit team i at nå potentialet.
Forståelsen og anvendelsen af projekttrekanten hjælper projektledere med succes. Læs hvorfor i denne guide til projekttrekanten.