Hvad er resilient lederskab, og hvorfor er det vigtigt for topledere i dag?

Af Thomas Bering, oktober 2024

I en tid præget af kontinuerlig markedsdynamik og stigende uforudsigelighed er det ikke længere tilstrækkeligt for topledere at være visionære strategikere. Nutidens ledere skal også udvise resiliens – evnen til at håndtere stress, tilpasse sig forandringer og modstå uventede udfordringer. Men hvad indebærer resilient lederskab, og hvorfor er det så kritisk i den aktuelle kontekst? 

Hvad betyder resiliens?

Resiliens refererer til evnen til at modstå og vokse gennem modgang, stress og forandringer. Det handler om individers og organisationers kapacitet til at tilpasse sig skiftende vilkår uden at gå på kompromis med kerneværdier eller strategiske mål. 

Hvad er resilient lederskab? 

Resilient lederskab handler om modstandsdygtighed – evnen til ikke blot at komme igennem kriser, men at fremstå styrket. Resiliente topledere kan forudse og håndtere uventede forandringer, forblive rolige under pres og hurtigt justere strategier, alt imens de fastholder fokus på langsigtede mål. 

Mens resilient lederskab ofte betragtes som en individuel egenskab, er det lige så meget en organisatorisk kapabilitet. Resiliente ledere udvikler strukturer, teams og processer, der styrker organisationens evne til at modstå og tilpasse sig pludselige forstyrrelser – hvad enten det drejer sig om markedschok, omstruktureringer eller globale kriser som pandemier. 

Hvorfor er resilient lederskab afgørende i dag? 

Det moderne marked er præget af uforudsigelighed. Topledere står konstant over for eksterne faktorer, som de har begrænset kontrol over, men som potentielt kan ændre hele virksomhedens fremtid. Der er tre centrale årsager til, hvorfor resilient lederskab er uundværligt: 

  1. Modstandskraft i en omskiftelig verden

Forandringer sker i dag med en hidtil uset hastighed. Ledere, der ikke aktivt arbejder med resiliens, risikerer at sakke bagud, når markedet skifter, eller nye krav opstår. "Det er ikke de stærkeste, der overlever, men dem, der bedst tilpasser sig forandringer." 

  1. Stresshåndtering og mental robusthed

En undersøgelse fra Harvard Business Review fremhæver de stigende udfordringer, som topledere står overfor. Ifølge undersøgelsen rapporterer 78% af topledere, at deres stressniveau er steget betydeligt i forhold til fem år tidligere – et tydeligt tegn på de komplekse belastninger, som nutidens ledere skal navigere i. 

Undersøgelsen, gennemført i kølvandet på COVID-19-pandemien, afspejler ikke blot konsekvenserne af en global sundhedskrise, men også de bredere, volatile globale vilkår, som topledere konstant må forholde sig til. Resiliente ledere bevarer overblikket under stressede perioder og forhindrer, at stress breder sig i organisationen. 

  1. Psykologisk tryghed som katalysator for innovation

Resiliente ledere fremmer en innovationskultur, selv under vanskelige omstændigheder. Psykologisk tryghed fremmer organisatorisk læring og innovation ved at skabe et miljø, hvor medarbejdere tør eksperimentere, tage kalkulerede risici og åbenlyst erkende fejl. Det er afgørende for at kunne udvikle nye løsninger og forbedre processer på en struktureret måde. 

I artiklen Resilient Organizations Make Psychological Safety a Strategic Priority, forfattet af Maren Gube og Bebra Sabatini Hennely i Harvard Business Review, identificeres tre kulturelle dimensioner som kritiske for organisatorisk resiliens: integritet, innovation og inklusion. Disse faktorer udgør kernen i en kultur præget af psykologisk tryghed, hvilket muliggør organisatorisk udvikling og tilpasning. 

 

Toplederudvikling

Resilient Leadership - The evolution of the role as top executive

Programmet Resilient Leadership giver dig viden om og metoder til at skabe mere modstandsdygtig og dermed succesfuld organisation.

På en 3-dages studietur til Saïd Business School på University of Oxford kommer du til at lære af nogle af Europas største tænkere inden for ledelse. Du kommer til at opleve historiens vingesus i en af verden smukkeste universitetsbyer hvor fortid møder fremtid.

Seks nøglefaktorer til en succesfuld transformation 

Resilient lederskab er afgørende for at skabe organisatorisk modstandskraft og sikre, at hele organisationen kan tilpasse sig forandringer. I en artikel fra Harvard Business Review, skrevet af blandt andre Michael Smets, professor ved University of Oxford, samt underviser på CfLs toplederprogram ”Resilient Leadership”, beskriver forfatterne seks nøglefaktorer for en succesfuld transformation

  1. Lederskabets egen vilje til forandring: Effektive transformationer begynder med, at ledelsen reflekterer over deres egne forhold til forandring og investerer i personlig udvikling. Ledelsen skal være villig til at ændre sig selv, før de kan lede organisationen gennem forandringer. 
  1. Fælles vision for succes: En klar og fælles vision skaber motivation og hjælper medarbejdere med at forstå, hvorfor forandring er nødvendig. Når alle er engagerede i visionen, er sandsynligheden for succes markant større. 
  1. Kultur af tillid og psykologisk tryghed: Medarbejdere skal føle sig trygge ved at udtrykke deres meninger og bekymringer uden frygt for negative konsekvenser. Tillid og psykologisk tryghed er fundamentet for medarbejderengagement og deltagelse i forandringsprocesser. 
  1. Balance mellem eksekvering og eksperimentering: Transformation kræver disciplineret projektstyring, men succesfulde ledere giver også medarbejdere frihed til at eksperimentere og finde kreative løsninger uden frygt for mindre fejltagelser. 
  1. Forståelse for teknologiens emotionelle påvirkning: Teknologi kan skabe usikkerhed og frygt blandt medarbejdere. Ledere, der har succes med teknologisk forandring, sørger for at integrere teknologi med forståelse for de følelser, den kan vække, og sikrer, at medarbejderne har de nødvendige færdigheder til effektivt at bruge teknologien. 
  1. Fælles ejerskab over resultaterne: I succesfulde transformationer arbejder ledelsen og medarbejderne sammen om at skabe en følelse af fælles ejerskab over processen og resultaterne. Det øger engagementet og fremmer transformationens succes. 

Hvordan kan du styrke din egen resiliens som topleder? 

Du kan udvikle resiliens gennem bevidst indsats. Start med konkrete skridt for at styrke din modstandskraft som topleder: 

  • Selvbevidsthed: Vær bevidst om dine egne reaktioner på stress og forandringer. Hvordan håndterer du pres? Hvordan reagerer du på usikkerhed? Ved at analysere dine egne mønstre kan du identificere forbedringsområder. 
  • Fleksibilitet i ledelsen: Resiliente ledere tilpasser kursen, når forholdene ændrer sig, men uden at miste de overordnede mål af syne. Strategisk fleksibilitet er afgørende i tider med hurtige forandringer. 
  • Udvikling af resiliente teams: En leder er kun så stærk som sit team. Skab et miljø, hvor medarbejdere føler sig trygge ved at håndtere forandringer og udfordringer. En kultur præget af åbenhed og psykologisk tryghed bidrager til resilient adfærd i hele organisationen. 
  • Løbende læring og udvikling: Investér i din egen udvikling. Uanset din erfaring er der altid plads til yderligere læring om ledelse, psykologi og aktuelle trends inden for forandringsledelse. Det kan være gennem kurser, mentorprogrammer eller refleksion over tidligere erfaringer. 

Den langsigtede gevinst ved resilient lederskab 

Resilient lederskab handler om at sikre langsigtet organisatorisk succes, selv under usikre forhold. Det kræver en kombination af mental robusthed, følelsesmæssig intelligens, strategisk fleksibilitet samt evnen til hurtigt at lære og tilpasse sig. For topledere, der ønsker at opnå varig succes, er udviklingen af resilient lederskab afgørende. 

At være en resilient leder betyder ikke, at du aldrig møder modgang eller fiasko – tværtimod. Det indebærer evnen til at lære af erfaringerne og bruge dem som springbræt for fremtidig vækst. 

Er du klar til at styrke din organisations modstandskraft? Det starter med bevidsthed og handling – og du har allerede taget det første skridt ved at læse denne artikel. 

På vores udviklingsprogram for topledere, Resilient Leadership - The evolution of the role as top executive, får du tre intensive dage med nogle af Europas førende tænkere inden for ledelse, i historiske omgivelser på University of Oxford. Læs mere om forløbet her. 

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Andre læser også

Har du spørgsmål?

 

Michael Tolstrup
Head of Leadership Consulting

T: +45 5154 4123
M: mto@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik