”AI bliver ikke din værste fjende, men din bedste ven. Lær at elske det”
Det vil være en stor fejl at afskrive AI som en hype, siger Henrik Stenmann, CEO i IIH Nordic. Læs om hans vurdering af gevinsterne ved AI.
CfL, oktober 2023
Mange har efterhånden erkendt, at der er behov for at nytænke den måde, vi leder og samarbejder på. Men hvad sker der, hvis vi piller hierarkiet ud af vores organisationer? Hvordan styrer vi retning, ressourcer og resultater? Hvordan undgår vi, at uformelle hierarkier tager over, at det hele drukner i koordinering og møder?
Svaret er medledelse, en organisations-, ledelses- og samarbejdsform, som er på hastig fremmarch både herhjemme og i udlandet.
En af dem, der har arbejdet indgående med medledelse, er Mette Aaagard, der er bogaktuelt med Medledelse - Når teamet er chef udgivet på Djøf Forlag.
Mette Aagaard har over 20 års erfaring med HR- og organisationsudvikling i bl.a. Slagelse Kommune, hvor hun som udviklingschef selv var med til at introducere medledelse, stærkt inspireret af sociokratiet.
Grundprincippet i den medledende organisation er, at de arbejdsfællesskaber, der er samlet om at løse de enkelte opgaver, får magten til at træffe beslutninger uden chefens indblanding.
For at styreformen kan fungere har Mette Aagaard formuleret seks grundlæggende pejlemærker eller principper, som former tænkningen. De lyder:
Mette Aagaard har over 20 års erfaring med HR- og organisationsudvikling i bl.a. Slagelse Kommune, Novo Nordisk og BiG. Hun er aktuel med bogen Medledelse – Når teamet er chef, der udkom på Djøf Forlag i foråret 2023.
Mette Aagaard underviser i dag på MasterClass i medledelse på CBS Executive, og så medvirker hun på konferencen ”Organisationer i bevægelse 2023”, hvor hun optræder i både plenum og i en private session.
Konferencen foregår 7. december 2023. Læs det fulde program og tilmeld dig
Medledelse er en formaliseret måde at arbejde og samarbejde på med en række tilknyttede begreber og strukturer, som alle skal lære at kende og forstå betydningen af. Medledelse er samtidig en pragmatisk model, som kan tilpasses den enkelte organisation.
Ifølge forfatteren er det vigtigste for ledere, der fatter interesse for medledelse, at de giver sig tid til at lære og forstå principperne, at de går langsomt frem og frem for alt er villig til at opgive deres traditionelle magt som leder.
”Når formelle ledere træder ind i medledende teams, gør de det på samme vilkår som alle andre. Det stiller altså krav om, at lederen aflægger sig den tillærte chefadfærd og er opmærksom på, hvornår og hvordan man navigerer i det medledende rum – på lige fod med alle andre. Og det er erfaringsmæssigt lettere sagt end gjort, men ikke umuligt,” siger Mette Aagaard.
Det vil være en stor fejl at afskrive AI som en hype, siger Henrik Stenmann, CEO i IIH Nordic. Læs om hans vurdering af gevinsterne ved AI.
Hvis du arbejder med ledertrivsel – eller skal i gang med det – så lær af Københavns Kommune. Her har en særlig enhed anført af Mette Kjærgaard Svendsen, chefkonsulent i Arbejdsmiljø København, i flere år arbejdet med trivsel, stress og ledelse.
Få resultaterne af CfLs undersøgelse af danske lederes aktuelle mentale sundhed, hvad der begejstrer og belaster dem, og hvad de savner i deres arbejdsliv.
Ny undersøgelse fra CfL viser, at ledernes mentale sundhed ifølge det anerkendte WHO-5-indeks ligger på grænsen til høj risiko for stressbelastning. Læs hovedresultater og download e-bog om hele undersøgelsen.
Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.
Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.