De kære kolleger
Der er flere forklaringer på det markante fald, men der er ingen tvivl om, at det sociale aspekt spiller en helt afgørende rolle.
Uanset om medarbejderne er hjemsendte, arbejder hjemmefra eller på arbejdspladsen, er det største savn den kollegiale kontakt – både fagligt og socialt.
Hele 72% af de adspurgte mener, at de i lavere eller meget lavere grad end før krisen har tilstrækkelig kontakt til deres kolleger i hverdagen.
”Vi føler os meget mere distancerede fra andre under coronakrisen. Læg dertil at over halvdelen af lederne svarer, at deres største udfordring aktuelt er at skabe nærhed og tilknytning i deres teams,” siger Lars Hemmingsen, der af samme grund opfordrer til at få medarbejderne tilbage på arbejdspladserne, så snart det er forsvarligt og muligt.
De hårdtarbejdende ledere
CfL og Human Engage har i den seneste undersøgelse stillet en række spørgsmål specifikt til lederne, og der er en tydelig tendens til, at lige så snart en person har ledelsesansvar, så er arbejdsmængden langt større end sædvanligt.
Hele 50% af lederne angiver, at de arbejder mere end normalt.
”Det er et højt tal, og min tese er, at selve ledelsesopgaven - det at motivere og holde medarbejderne i gang - er blevet meget større. Som leder har du dine egne opgaver samtidigt med, at du skal bedrive distanceledelse og holde nærværet med dine medarbejdere. Det kan føles som en virkelig stor og tung opgave.”
”For nogen er den reelle arbejdsmængde blevet større, men måske er det mere oplevelsen af utilstrækkelighed, der er på spil,” siger CfLs seniorrådgiver.
Er det ikke meget sundt, at man som leder rent faktisk skal bruge mere tid på ledelse?
”Jo, bestemt. Man skal bare være meget bevidst om, at den tid man så bruger, skal tages fra noget andet. Hvis situationen kalder på, at du skal bruge 20 procent mere tid på ledelse og måske 10 procent mere på andre arbejdsopgave, så begynder du måske at have mere arbejde, end du trives med og motiveres af. ”
”Dine medarbejdere er afhængige af dig, og det er derfor vigtigt, at du som leder har det mentale overskud og den båndbredde, der skal til, for at finde den rigtige balance mellem trivsel og resultater,” siger Lars Hemmingsen.
Læs også: Ledelse er nøglen til mental sundhed
De hjemsendte og de introverte
Også ledernes mentale sundhed er faldet siden maj 2020, selv om niveauet stadig er højere end hos medarbejderne.
Går vi tilbage til medarbejderne kalder udvalgte grupper på særlig opmærksomhed.
- Det største fald i den mentale sundhed er hos de medarbejdere, der er hjemsendt og ikke må arbejde. I maj 2020 oplevede de det højeste trivselsniveau, men det er nu faldet med 12 indekspoint til et niveau på kun 61.
- Kigger man på personlighedstype, er det de introverte, der lider mest. Siden maj er deres trivsel faldet fra 67 til kun 58.
”Tager vi først de hjemsendte, så er det tydeligt, at det ikke længere er attraktivt at være på lønkompensation. Carporten er malet to gange, og man er meget lagt væk fra både arbejdspladsen og kolleger, og følelsen af ikke at bidrage går hårdt ud over den mentale sundhed.”
”Når det gælder de introverte, så har der eksisteret en myte om, at hjemmearbejde var en fest, men det holder ikke. De nye mødeformer, hvor vi alle har ansigtet smækket op på en skærm, slider mere på introverte end andre. Vi har vænnet os til de virtuelle møder og formater, men nu skal vi til at være mere fleksible og kritiske overfor, hvordan vi bruger dem. Måske er det bedre at gå tilbage til telefonen engang imellem,” lyder det fra Lars Hemmingsen.
De unge og børnefamilierne
Et nedslag på husstandens størrelse kræver også bevågenhed.
Undersøgelsen fra maj 2020 viste, at medarbejdere, der boede alene, havde det laveste trivselsniveau på indeks 66, sammenlignet med husstande hvor flere boede sammen. Her lå indekset på 70.
Lige nu ser vi en helt anden tendens, nemlig at jo flere der er i husstanden, desto mere falder den mentale sundhed. Det betyder, at deres mentale sundhed nu er på indeks 59, og det er lige så lavt som hos dem, der bor alene.
”Nu er det både de unge og børnefamilierne, der er ramt på mental trivsel. I begyndelsen var der nok en stor grad af ensomhed forbundet med at være hjemsendt for de unge, mens ensomhedsfølelse var mindre i familierne.”
”I dag kan vi se, at flere i husstanden er en belastning i forhold til at yde et godt stykke arbejde. Gevinsten ved at præstere er en vigtig motivationsfaktor, men hvis man hele tiden bliver forstyrret og ikke har tid og ro til komme i dybden, så bliver det en belastning. Derfor er det at komme væk hjemmefra i sig selv en grund til, at folk gerne vil tilbage på arbejde.”
Artiklen fortsætter under boksen, hvor du kan læse CfLs anbefalinger.