The Five Behaviors: De fem adfærdsmønstre, der skaber velfungerende high performance teams
The Five Behaviors er et teamværktøj, der hjælper teams med at blive så effektive som muligt.
Af Pia Fuglsang Bach, communitychef i CfL, maj 2022
Grundprincippet i situationsbestemt ledelse er, at der ikke findes én ledelsesstil, der er den rigtige. Ledelse skal derimod altid ske med udgangspunkt i den enkelte medarbejder og den opgave, medarbejderen står overfor.
Det lyder både besnærende og fornuftigt, og situationsbestemt ledelse – nærmere bestemt SLII - er da også blevet et af verdens mest udbredte ledelseskoncepter. Det favner både materiale, øvelser og videoer, og ét af de steder, hvor det har vundet indpas, er i Holstebro Kommune.
Hvorfor?
Det forklarer Vibeke Juul Dalengaard, programleder for ledelsesudvikling, og Helle Pank Lund, uddannelses- og udviklingskonsulent, der begge er certificerede i SLII og underviser i det.
Det er et år siden, Holstebro Kommune blev medlem af CfL, og organisationen fik i den forbindelse et tilbud om at blive certificeret i forskellige værktøjer.
”Vi valgte SLII, fordi det både handler om personaleledelse og kommunikation. De to elementer er helt grundlæggende kompetencer for nye ledere, der hver evigt eneste dag skal udfylde en hel ny, men også en svær rolle,” forklarer Vibeke Juul Dalengaard.
Helle Pank Lund supplerer:
”Vi manglede et værktøj til personaleledelse, men kommunikationsdelen tiltalte os også. I SLII matcher man opgaver med kompetencer, og det understøtter kommunikationen. Vi savnede desuden et fælles sprog, når vi kommunikerer om ledelse, og det behov dækker SLII langt hen ad vejen.”
Hun påpeger, at også timingen var den rigtige, idet hende og Vibekes kolleger i HR arbejdede med onboarding og sparring.
”Flere af vores nye ledere efterlyste hjælp til at styrke deres grundlæggende lederkompetencer og blive bedre i transitionen fra medarbejder til leder, og her kom SLII ind i billedet.”
SLII er et amerikansk koncept, og både Vibeke og Helle var pænt skeptiske overfor, hvordan det ville fungere i Holstebro Kommune. De deltog derfor begge på et kursus, hvor de blev overbevist om, at SLII rummende muligheder. Efterfølgende blev de begge certificeret.
”Vores kursister har taget overraskende godt imod SLII – også videodelen, der har et tydeligt amerikansk ophav,” siger Vibeke Juul Dalengaard med henvisning til evalueringen efter det første hold, der bestod af otte nye ledere på tværs af forvaltningen.
”De oplevede en god variation mellem video, øvelser og oplæg, som supplerede hinanden godt, og der var en rød tråd i det. De beskrev materialet som lækkert og gennemført med et spændende indhold, som de glædede sig til at afprøve i praksis.”
Læs også: Vælg den rigtige ledelsesstil med situationsbestemt ledelse
Holstebro Kommune rekrutterer ledere til ca. 40 stillinger om året, og indtil videre har kommunen afviklet to SLII-forløb.
Et for et tværfagligt team med otte nye ledere og et for en ledergruppe på handicapområdet med centerlederen for bordenden.
”De nye ledere på det tværfaglige forløb fik rigtigt meget ud af det, mens den monofaglige ledergruppe efterlyste lidt mere tempo. Det er en blandet gruppe af nye og erfarne ledere fra samme forvaltning, og de var nok de mest skeptiske,” fortæller Helle Pank Lund, der samtidigt påpeger, at lederne fra handicapområdet har bedt om, at deres koordinatorer også kommer på SLII.
”Koordinatorerne planlægger jo vagter 24-7, hvor de skal finde ud af, hvilke behov der matcher hvilke kompetencer, hvad der er hele grundtanken i SLII. De er ikke ledere, men der vil være en god synergi i, at den lokale leder og den lokale planlægger har et fælles sprog – ligesom lederne på tværs af handicapområdet taler samme sprog, når det handler om personaleledelse,” siger hun.
Læs også om Solars erfaringer med SLII
Erfaringerne fra de to hold er forskellige, men Vibeke og Helle tøver ikke med at anbefale SLII til både nye og erfarne ledere.
”Vi har tænkt os at fortsætte med at udbyde kurser for nye ledere på tværs af områder og forvaltninger, men også for ledergrupper, hvor der er en blanding af nye og erfarne ledere.”
”Vi har en klar fornemmelse af, at en ledergruppe, der mødes jævnligt, vil have gavn af et fælles sprog, især når vi kan koble andre faggrupper som f.eks. koordinatorer på. Så får de brugt værktøjerne i daglig praksis – og i højere grand end når du har været afsted alene som ny leder,” siger Vibeke Juul Dalengaard.
”Som en del af kurset inviterer vi til seks opfølgnings- eller netværksmøder, hvor vi bruger et par timer på at diskutere erfaringer og genbesøger nogle af SLII-udfordringerne. Det vil jeg anbefale, ligesom jeg vil anbefale at bruge appen, der er et godt og pædagogisk værktøj.”
Et sidste praj er at sætte to undervisere på – i hvert fald i begyndelsen.
”Selv om holdene er små, er det en stor opgave at rulle et nyt koncept ud i en organisation,” lyder det fra programlederen.
The Five Behaviors er et teamværktøj, der hjælper teams med at blive så effektive som muligt.
Selv dygtige teams kan mislykkes. Læs her hvordan du skaber succesfulde teams med modellen De fem dysfunktioner i et team.
Mental sundhed er en vigtig forudsætning for de gode arbejdspræstationer og ikke mindst arbejdsglæde. Læs hvordan du som leder kan skabe bedre trivsel ved at styrke den mentale sundhed.
Hvordan styrker man samarbejdet med JTI? Få indsigt i, hvordan Odsherred Kommune har skabt bedre kommunikation og trivsel gennem personlighedsanalyse.
Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.
Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.