Situationsbestemt Teamledelse® øger medlemmernes præstationer

Konvertér læring til adfærd og nå jeres strategiske mål.

Situationsbestemt Teamledelse® er et effektivt redskab, når din virksomhed skal udvikle sig eller nå nye strategiske mål. Ny læring konverteres gennem Situationsbestemt Teamledelse® til den ønskede adfærd gennem øvelser, rollespil, spil, simuleringer og autentiske arbejdssituationer fra dagligdagen.

Fra ramme til handling

Rammerne omkring Situationsbestemt Teamledelse® kaldes Team Performance Process og hjælper til med at forenkle træningen af holdets medlemmer og optimere udnyttelsen af den viden og de færdigheder, som de får gennem processen.

Situationsbestemt Teamledelse® tilbyder en fleksibel pakke af strategier og løsninger baseret på Team Performance processen. Disse indgår i en workshop og er designet til at hjælpe teamledere og organisationer med at identificere de mest hensigtsmæssige skridt til at udvikle holdet eller til at udbygge dets viden.

Fleksibiliteten gør det muligt for teamlederen at opbygge en bæredygtig handlingsplan baseret på et teams identificerede styrker og udviklingsbehov. For at kunne styrke læringen er det således vigtigt at kunne variere berøringspunkterne ift. indholdet og den opfølgende træning.

En bæredygtig handlingsplan er også med til at etablere en følelse af fællesskab og skabe et miljø, hvor alle medlemmer af et team stræber efter høje holdpræstationer.

Som leder får du således mulighed for at gøre en forskel med dit team ved at følge de otte trin, konceptet består af. De moduler, der handler om processen, er primært beregnet til at hjælpe dig som teamleder med at finde løsninger på mange af de udfordringer du oplever i dit team i dagligdagen.

Trin 1: Processen

Lær medlemmerne om Team Performance processen, hvor du introducerer de værktøjer, der indgår i Situationsbestemt Teamledelse®.

  • PERFORM-modellen
  • Team Chartret
  • Teamudviklingsstadierne
  • Match af ledelsesstil
  • Udvikling af strategier til højere team præstationer

Trin 2: Identifikation af mangler

Hvis du har et nyt team, introducerer du først medlemmerne for PERFORM-modellen, som er et værktøj til at identificere ”huller” eller mangler i teamet.

Trin 3: Forpligtende Team Charter

Team Chartret er et redskab, der hjælper dig med at skabe det fundament, der gør, at dit team kan arbejde effektivt. Når presset øges, og der opstår vanskeligheder, fungerer charteret som en påmindelse til teamet om at fokusere på dets aftaler om, hvad holdet skal opnå, hvorfor det er vigtigt, og hvordan teamet skal samarbejde i løbet af dets livscyklus.

Trin 4: Teamets udvikling

Nu er det tid til at diagnosticere teamets samlede udviklingsstadie. Alle team er unikke, og medlemmerne interagerer med hinanden på forskellige måder. Medlemmerne forenes af det fælles formål og gennemgår fire forskellige udviklingsstadier, mens de går fra at være en samling individer til et High Performance Team.

Udviklingsstadierne bestemmes af to variabler: produktivitet og moral. I takt med at medlemmerne arbejder sig frem mod et High Performance teamwork, etableres der forskellige kombinationer af produktivitet og moral på hvert trin.

Trin 5: Match af ledelsesstil

Match af ledelsesstil sker i takt med at teamet bevæger sig gennem de forskellige udviklingsstadier.

Det er en indflydelsesproces, der fokuserer på at hjælpe teamet gennem udviklingsstadierne og dermed opnå teammæssige og organisationsmæssige mål.

Medlemmerne vil have skiftende behov, når de bevæger sig igennem de forskellige stadier mod High Performance. Det kræver ledelse, der er åben overfor teamets behov på hvert stadie.

Teamledelse kræver fleksibilitet, uanset om det påtages af en udpeget leder eller deles mellem medlemmerne, og ledelse udøves som enten støttende adfærd eller instruerende adfærd.

Trin 6: Teameftersyn

Udvikling af strategier til højere team præstationer sker ved hjælp af feedback, teammøder og regelmæssig eftersyn.

Det handler om at holde fokus på processen og opbygge et tillidsbaseret teammiljø, hvor der skabes engagement og forståelse for teamdynamikken.

Trin 7: Anerkendelse

Husk, at anerkendelse og påskønnelse er et vigtigt element i hele teamets levetid. Find derfor  mulighederne for at anerkende de bidrag, medlemmer kommer med.

Trin 8: Teambuilding

Ud over ovennævnte trin, kan du overveje teambuilding hvis holdet er på tilbagetog, og der er behov for at forbedre moralen og produktiviteten. Skræddersyede teambuilding arrangementer gør det muligt for teams at opleve og anvende ny læring på en sjov, informativ og oplevelsesorienteret måde. Gennem simuleringer og aktiviteter øger medlemmerne deres forståelse af, hvordan holdet fungerer dynamisk og kan dermed opbygge et stærkere fundament for samarbejde og tillid.

Endelig er bedste team praksis altid: Træning, træning, træning…

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du spørgsmål?

Henrik Hvolbøll Eriksen
Senior Relations Manager

T: +45 2565 9000
M: her@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Seneste artikler om medarbejderudvikling