”For at vende tilbage til dit spørgsmål, så tror jeg, at det er vigtigt, at danske ledere får bearbejdet og brugt de erfaringer med digital transformation, som coronakrisen har givet os. At vi ikke bare går tilbage til de gamle rutiner, men lige tænker os om og siger til os selv: Ok, hvad kan jeg tage med videre her?”
”For midt i al elendigheden - vi må jo ikke glemme, at det her en meget svær situation for store dele af dansk erhvervsliv - så ligger der noget værdifuld viden for os at hente her. Det er også noget af det, som vi ser og vil se på i Dansk Erhverv. Og selvfølgelig med det in mente, at vi skal kunne videreføre vores viden til vores medlemmer.”
Hvordan er din egen lederrolle i din egen organisation blevet udfordret?
”Jeg vil ikke ligefrem sige, at min lederrolle er blevet udfordret. Men jeg vil sige, at der da er forskel på at kunne tale ansigt til ansigt med folk, og så på for eksempel at tage et digitalt møde. Det meste kan klares digitalt, men der også situationer, hvor jeg tror, at fleste foretrækker, at man kan se hinanden i øjnene fysisk, mens man taler sammen
Efter enhver krise kommer der udskiftning på direktionsgangene. Hvad tror du vil kendetegne de nye, der kommer til?
”Jeg tror, at det er lidt for tidligt at sige, at der kommer til at ske udskiftninger på direktionsgangene efter denne krise. Generelt tror jeg dog, at kommende, nye direktører skal have klart blik for det digitale område og mulighederne, være dygtige til hele tiden at justere kursen efter de faktiske forhold - det går hurtigt i denne verden - og være nysgerrige og vidensøgende.”
”Man skal skabe sig tid til at træde et skridt tilbage, søge inspiration fra hele verden, få overblikket så man ikke bare hopper fra tue til tue, men hele tiden både har det korte og det lange lys på.”
Et kendt udsagn lyder, at man aldrig skal lade en god krise gå til spilde. Hvordan bruger du krisen?
”Det her kan ikke kaldes en god krise. Det er en frygtelig krise, som har ramt mange af Dansk Erhvervs medlemmer. For slet ikke at tale om alle dem, som har mistet virksomhed eller job.”
”Jeg og resten af Dansk Erhverv har arbejdet stenhårdt i lang tid efterhånden for at sikre, at dansk erhvervsliv kommer så godt igennem krisen, som muligt. Det handler om politisk interessevaretagelse i forbindelse med for eksempel genåbning og hjælpepakker, og det handler også om at give vores medlemmer den bedst mulige service og rådgivning i denne svære tid. Hvis jeg skal sige, at vi bruger krisen til noget, så bruger vi den til at være den bedste udgave af os selv. For det er på den måde, at vi kan fastholde og tiltrække nye virksomheder som medlemmer.”
”Vi har jo ikke medlemmer, fordi nogen synes, at vi er søde og rare. Man er medlem i Dansk Erhverv, fordi vi har noget at tilbyde, og det er vigtigere end nogensinde før, at vi viser vores medlemmer netop det.”
Sidste uges stafetspørgsmål fra Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark lyder: Vil vi efter krisen vende tilbage til den gamle verden, eller er der erfaringer, som varigt vil ændre måden, vi lever på og driver forretning på?
”Det er et virkeligt godt spørgsmål, for det kommer an på så mange ting. Blandt andet om vi fremover kommer til fortsat at opleve restriktioner på den måde, som vi skal agere på, når vi er sammen med andre mennesker.”
”Så er der også spørgsmålet om, hvad krisen kommer til at betyde psykologisk. Hvis den sætter sig dybt, så vil den få stor betydning for hele verdens måde at leve på, og det vil selvfølgelig påvirke måden at drive forretning på. Der vil jo være mange ting, rejser for eksempel, som snart bliver muligt igen. Men vil folk rejse lige så meget, som de gjorde før coronakrisen? Og så tror jeg, at coronakrisen kommer til at sætte endnu mere skub på den digitale udvikling, end der var i forvejen.”
Brian Mikkelsen har deltaget i interviewet via email.