For en organisation i vækst er sammenhold og vidensdeling vigtigt - ikke mindst når verdenssituationen i sig selv kan få hverdagen til at virke som en brændende platform. Derfor valgte energikoncernen VERDO at samarbejde med CfL på et seminar for virksomhedens chefforum.
Af Nikolai Steensgaard, erhvervsjournalist, februar 2024
Hverdagen i en moderne og mangfoldig organisation kræver handlekraft og hurtige beslutninger. Det efterlader ikke meget tid til ledelsesfaglige overvejelser og vidensdeling. Derfor har det stor værdi jævnligt at samle ledelsen til seminarer, hvor der er tid til refleksion og sparring.
Af den årsag samler energikoncernen VERDO’s HR-direktør Margrete Larsen ca. halvårligt sin ledelsesgruppe. Senest i september, hvor koncernens såkaldte chefforum på ca. 30 personer var på todages-seminar. CfL stod for indholdet på førstedagen.
Formålet var at styrke sammenhængskraft og faglighed – med udgangspunkt i VERDO’s kerneværdier.
”Som organisation har vi tre værdier: Sammen, ansvarlig og ambitiøs. Med hensyn til den første værdi, betyder den, at vi skal lykkedes sammen. Bl.a. ved at arbejde sammen og dele viden. Men i hverdagen giver vidensdeling mere mening på visse områder end i andre. Vi bruger seminarer til at skabe synergier – og minde os selv og hinanden om, at vi alle er i samme båd,” siger hun.
Læs også: Virksomhedstilpasset lederudvikling er indsatsen værd
Det er kun blevet mere og mere vigtigt. Specielt i en tid, hvor global uro kan efterlade enhver leder med indtrykket af, at man står på en brændende platform. Der er mange eksterne faktorer at tage hensyn til.
”Geopolitisk uro påvirker os alle. Det gælder ikke mindst, når man er en energikoncern. Krig i Ukraine, Mellemøsten, voldsomme prisstigninger, corona – og senest sågar et jordskred i Randers, som gør det svært at komme på dagsordenen i kommunen. Der er udfordringer nok. Kriseledelse er nærmest blevet hverdagsledelse. Det er blevet en kompliceret verden at navigere i,” siger hun.
Kompetencer og fremtidens arbejdsplads
Det var ingen tilfældighed, at Margrete Larsen sidste år valgte at vende sig mod CfL til sit lederseminar. For omtrent ti år siden var ledergruppen i VERDO på et seminar over fire dage, hvor CfL trænede koncernens chefforum i en række ledelsesmetoder og -mindsets.
”Da vi er vokset meget som organisation siden, og fordi der er kommet mange nye ledere ind, bad vi CfL gennemgå nogle af de samme metoder, vi tidligere er blevet undervist i. For nogle deltagere blev det dermed repetition, for andre blev det introduktion til noget nyt. Det hele sikrer, at vi arbejder ensartet,” siger hun.
Læs også: Her er karriereudviklingen sat i system med skræddersyede programmer
Undervisningen skete i praksis ved, at de to CfL-chefrådgivere Annette Elgaard Bøttger og Peter Friis styrede slaget om henholdsvis for- og eftermiddagen. En lang række emner var på tavlen. Deriblandt:
- Ledelsesbalancen – hvordan Mercedes-stjernen viser vejen til ligevægt.
- Leadership Pipeline – ledelsesniveauernes indhold og fokusområder.
- SCRUM-metoden – hvordan Sprint-projektforløb fungerer i praksis.
Margrete Larsen forklarer, at der grundlæggende var fokus på de modeller, VERDO blev introduceret for af CfL for ca. ti år siden. Det hele blev holdt op mod én af koncernens vigtige, strategiske must-win battles, som er: ”Kompetencer og fremtidens arbejdsplads”.
”Fokus var i høj grad at italesætte perspektivet med fremtidens chefer. Det er vigtigt for en koncern som vores. Ikke mindst med hensyn til ledelsesbalance. Vores ledere har ofte en ekspert-baggrund. Mercedes-stjernen er en tredeling af management-, leadership- og ekspert-rollerne. Vi skal bl.a. minde lederne om ikke at lade sidstnævnte fylde for meget i hverdagen,” siger hun.
Artiklen fortsætter under boksen.