Marianne Hoff Andersen, Direktør i Faxe Kommune, havde brug for et større udsyn både internationalt og på det at udvikle og drive en kommune. Det har hun fået med hjælp fra CfL.
26. februar 2018
Mange topledere forsøger forgæves at have kontrol over virksomhedens fremtid, selvom den har det med at ændre form. I stedet kan de med fordel fokusere på at forholde sig nysgerrigt til fremtiden og opbygge det beredskab og den viden, der gør, de kan åbne sig for de muligheder og begrænsninger, fremtiden byder. Succesparametrene for topledere i dag er intern åbenhed og ekstern nysgerrighed i organisationen. Det forudsætter en kritisk tilgang og evne til at redefinere fokus som topleder, mener Ejner Jacobsen, Chefrådgiver hos CfL.
Redefinering af fokus
Selvom Marianne Hoff Andersen har stor erfaring som topleder og har været på en del toplederuddannelser sammen med andre offentlige ledere, så var hun nået dertil i sin lederkarriere, hvor der skulle nyt input til.
”Som leder gør jeg meget ud af at være troværdig og tydelig. Jeg har et motto som hedder hjertelighed og professionalitet, hvilket betyder at jeg forsøger at have hjerte og hjerne med i det jeg gør. De to ting skal hænge sammen. Jeg ville gerne prøve noget nyt og møde ledere fra flere brancher og fra den private sektor. På lederudviklingsforløbet ABD er det både virksomheden, i dette tilfælde kommunen, og mig som person der udvikler os sammen. Så det er både et personligt projekt, men også et projekt for min arbejdsplads.”
Global nysgerrighed
En virksomheds berettigelse i omverdenen vil ændre sig i takt med globale begivenheder. Succesparameteren for at bevare berettigelse er derfor at udnytte de muligheder og begrænsninger, der opstår i den omverden. ”Når toplederne får input udefra, kan de bedre vurdere virksomheden med kritiske, konstruktive øjne, hvad virksomheden gør rigtig, og hvor der kan justeres. Udlandsophold og internationale relationer kan være det, der klæder dem på til opgaven,” forklarer Ejner Jacobsen.
”Jeg er helt klart blevet skarpere strategisk og skarpere på brancheanalyse samt omverdenens forståelse. Og så har jeg fået et fantastisk ledernetværk at bygge videre på. Det skelsættende har været at få mere internationalt perspektiv på de strategiske ting. Jeg har fået et større udsyn både internationalt og på det at drive en kommune,” siger Marianne Hoff Andersen.
Marianne Hoff Andersen mener, at effekten af ABD-udviklingsforløbet hurtigt viser sig. Det stod bl.a. klart i arbejdet med sin personlige business case, hvor udfordringen lød, hvordan skolerne i kommunen kunne løftes både fagligt og trivselsmæssigt. ”Hvordan får kommunen nogen bedre skoler? Det er ikke noget man bare lige gør. Det er en lang og kompleks proces. Men jeg har fået god sparring, også på de beslutninger der skulle tages. Det har været meget effektivt og en god måde at få løst nogle store opgaver på.”
Ifølge Marianne Hoff Andersen kan private og offentlige ledere lære meget af hinanden og fælles sparring kan få begge parter til at vokse og blive bedre. ”Til offentlige ledere: kig grundigt på ABD - det er en god uddannelse i forhold til at være med til at udvikle den offentlige sektor og vores velfærdsmodel.”