Hovedbrud i gråzonen mellem etik og jura
Det handler om magt og magtmisbrug, og der har vi som ledere tilsyneladende fejlet.
Jeg forstår det sådan set godt. Særligt sexisme er fyldt med faldgruber, for hvad må vi egentlig? Må vi ikke flirte og give komplimenter på arbejdspladsen eller danse på bordene til julefrokosten? For hvor går grænsen mellem dårlig dømmekraft i festligt lag, en tilsyneladende socialt accepteret omgangstone på arbejdspladsen og decideret krænkende adfærd?
Det virker som om ledere farer vild mellem juraen - som er helt utvetydig, når det gælder sexisme - og etikken.
På den ene side ser vi eksempler på, at etikken tydeligvis taber til magten. Magt korrumperer, og vi ser ledere, som helt har tabt empatien og fornemmelsen for rigtigt og forkert på vej mod toppen. På den anden side risikerer vi at begrænse en fri og sjov omgangstone på arbejdspladsen og den sociale kontakt, som de fleste af os også kommer på arbejde for.
Langt størstedelen af sagerne foregår i gråzonen, og det er dem, der giver lederne hovedbrug. Det er sager, hvor juraen ikke hjælper, hvor der er mange hensyn til begge partner.
De mange bortforklaringer
Debatten er fyldt med faldgruber og frit valg mellem bortforklaringer. Lad mig nævne:
”Kan kvinderne dog ikke bare sige fra”
”Mange kvinder tiltrækkes af mænd med magt”
”Jeg vidste det ikke, så jeg kunne ikke gøre noget ved det”
”Jeg var en del af en kultur, hvor det har været tilladt”
Sidstnævnte er tidens nok største undskyldning, men for alle udsagn gælder, at vi fralægger os ansvaret for at udøve ledelse. Vi har både ledelsesretten og -pligten til at sikre, at alle medarbejdere trives i et sikkert og forsvarligt arbejdsmiljø.
Vi må ikke reducere håndteringen af sexchikane til jura og vejledninger i personalehåndbogen. Jeg er for eksempel ikke fan af whistleblower-ordninger, selv om de lige nu er nødvendige, men sagen er, at de efter min vurdering er udtryk for, at vi som ledere har spillet fallit.
Tillid er godt, kontrol er bedre, hedder det, men er det egentligt ikke bedst, at vi agerer som ansvarlige ledere i stedet for at overlade det til ”systemet”, at alt går rigtigt til?
Heldigvis har vi magtfulde bestyrelsesformænd og CEOs i Danmark, som går foran og ubetinget bakker op om nultolerance, og vi har nu et unikt vindue for at ændre på problemet.
Samtidigt bliver vi også nødt til at holde op med at diskutere, om vi har et problem hos lige nøjagtigt os. Alt tyder på, at det har vi. Spørgsmålet er, hvad vi ønsker at gøre ved det? Det handler om ledelse.
Finder du det vanskeligt at navigere i ledelse på dette område? Måske et ledelseskursus er noget for dig.