Det er ikke ukendt, at man som leder kan føle, man går i stå. Det kan være de strategiske værktøjer, der trænger til en finpudsning eller en opdatering, det kan være, man ikke formår at motivere sine medarbejdere, eller måske man bare har mistet grebet og troen på, at man kan føre sine projekter ud i livet. Til trods for mange år på bagen som leder. Frustrationerne i lederskabet vækker genklang i alle brancher – i store offentlige organisationer såvel som mindre private virksomheder.
Karen Friis var en af de ledere, der måtte stikke en finger i jorden og sande, at det var tid til et frisk kompetencepust. Hun havde behov for at skærpe og opdatere sine strategiske kompetencer, men ikke mindst havde hun behov for at blive udfordret på sin personlige ledelsesstil.
Samlet om ledelse
Da Karen Friis meldte sig til kurset Strategisk Lederskab hos CfL, var hendes projekt at skabe en fælles enhed for badminton i Danmark. Et projekt, der nu er i politisk behandling og som forventes at blive realiseret fra 2018.
På kurset mødes ledere fra forskellige virksomheder og organisationer, og ifølge Karin Friis giver det en unik indsigt i og forståelse for andre brancher – men også en forståelse for at lederne på mange måder er i samme båd.
”Fordi vores situation langt hen ad vejen er den samme, bliver vi fri af vores branche. Vi sidder på kurset som ledere – og ikke ledere af noget. Fordi vi har den fælles forståelse, kan vi fokusere på en helt anden måde,” fortæller Karen Friis og tilføjer:
”Det betyder ufatteligt meget at få nye øjne på ens person og ledelsesfacon. I mit tilfælde blev jeg bekræftet i, at vi gør det godt, og at vi har et højt strategisk niveau, men jeg fik også åbnet øjnene for nye vinkler og måder at gøre tingene på. At samarbejde og sparre med en gruppe af kompetente ledere med forskellige baggrunde er som at få tilbudt en mur at spille bold op ad. Bolden kommer tilbage på mange forskellige måder, og så er det op til en selv at spille med.”
Strategisk Lederskab henvender sig til den erfarne og ambitiøse leder, der ønsker at videreudvikle sine strategiske, forretningsmæssige og personlige lederkompetencer. Kurset strækker sig over et halvt år og er bygget op omkring tre moduler a fire dage hver, hvor der tages udgangspunkt i ledernes egne konkrete projekter, som der arbejdes strategisk med undervejs i forløbet.
Lederne får bl.a. genopfrisket og fornyet deres strategiske værktøjskasse og prøver strategierne af på egen virkelighed. De arbejder sammen i teams, udfordrer hinanden og giver feedback, så de får en bedre forståelse for deres egen ledelsesadfærd, så de i sidste ende er bedre rustet til at søsætte og gennemføre deres projekter.
Læs mere om forløbet
Networking og nytænkning
Karen Friis og hendes gruppe holder fortsat kontakten og mødes med jævne mellemrum til en snak om de konkrete udfordringer, de står med som ledere.
”Vi besøger hinandens virksomheder og taler om de ting, der rører sig, på den ledelsesmæssige bane. Ledelse som disciplin bliver hurtigt noget, vi gør automatisk og derfor er det inspirerende at give sig selv tid til at holde fast i netværksmøderne. Jeg kan mærke, at jeg er blevet mere struktureret og fokuseret i min ledelse, og det er vigtigt, at jeg fortsat bliver rusket op i en gang imellem,” fortæller hun og tilføjer:
”Vi husker også at have det sjovt sammen og sørger altid for, at der er et element, der ikke har noget med ledelse at gøre. Det kan fx være, vi spiller badminton.”
Blå bog
Karen Friis Nielsen
1985: Student fra Bjerringbro Gymnasium
1991: Elevuddannelse og kontorassistent hos Niels Larsen A/S
1995: Bach.Scient. i Idræt og Sundhed på Odense Universitet
1998: Studier ved Center for Kulturstudier, Medier og Formidling på Odense Universitet
1999: Underviser på Hobro Idrætsdaghøjskole
2001: Landskonsulent for badminton og svømning i DGI
2008: HR-konsulent og leder af HR i DGI
2011: Direktør for DGI Idræt & Motion samt medlem af DGI’s direktion
2017: Strategisk Lederskab hos CfL
2020: Direktør for Danmarks Jægerforbund
Karen Friis projekt om en fælles enhed for badminton i Danmark er nu løst. Hertil har hun omorganiseret sin afdeling, så hendes afdelingsledere har fået mere ansvar på tværs, og ikke mindst har hun sat vigtigheden for forandringsprocesser i ledelsen på dagsordnen. Men hun har også lært, at projekterne skal følges til dørs, hvis ikke de skal gå tabt.
”Jeg har fået et blik for at gøre nogle ting mere enkle og skabt ændringer i strukturen, så vi har rammerne for at løse vores projekter. Det har resulteret i meget positiv feedback fra min chef og medarbejdere, men det er måske alligevel mig selv, der mærker det allermest. Det har betydet utroligt meget at få muligheden for at lære noget nyt, og så er jeg blevet bekræftet i, at jeg er en dygtig og passioneret leder, som nu er blevet endnu bedre til at føre projekterne ud i livet,” afslutter Karen Friis.
Læs mere om Strategisk Lederskab her.
Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.
Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.